Ворог держави (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ворог держави
Enemy of the State
Жанр бойовик
трилер
Режисер Тоні Скотт
Продюсер Джеррі Брукгаймер
Сценарист Девід Марконі
У головних
ролях
Вілл Сміт
Джин Гекмен
Джон Войт
Гебріел Бірн
Оператор Деніел Міндел
Композитор Гаррі Грегсон-Вільямс
Монтаж Кріс Лебензон
Кінокомпанія Touchstone Pictures
Дистриб'ютор Walt Disney Studios Motion Pictures і Netflix
Тривалість 140 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 1998
Кошторис $ 90 млн.
Касові збори $ 250 млн.
IMDb ID 0120660

«Ворог держави» (англ. Enemy of the State) — американський бойовик 1998 року режисера Тоні Скотта. Сюжет фільму базується на «теорії змови».

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається в США приблизно в середині 90-х років.

Конгресмен Філ Гаммерслі виступає проти законопроєкту, який, з його погляду, зазіхає на приватне життя американців. Його супротивник, Томас Рейнольдс (Джон Войт), навпаки, готовий проштовхнути законопроєкт за будь-яку ціну. В результаті агенти АНБ вбивають Гаммерслі, коли той відмовляється йти на поступки і облаштовують його вбивство, як нещасний випадок.

Біолог, який вивчає життя перелітних птахів, випадково фіксує цю подію на відеокамеру і готовий передати компрометуючий матеріал журналістам. Однак, переслідуваний агентами, він встигає лише за мить до смерті підкинути касету з відеозаписом своєму давньому знайомому, який нічого не підозрює — адвокатові Роберту Клейтону Діну (Вілл Сміт).

Агенти АНБ беруться за Діна. Завдання секретної команди — за будь-яку ціну відібрати «вибухонебезпечне» відео у Діна, і до їх послуг надані передові технології шпигунства, аж до стеження за окремо взятою людиною в режимі реального часу з супутника. З сюжету стає зрозуміло, що агенти можуть на відстані підключитися до будь-якої камери зовнішнього спостереження, прослухати будь-яку телефонну розмову. Життя Діна перетворюється на суцільний жах. Його квартиру «перевернули» зверху донизу, він втратив роботу, від нього відвернулася сім'я, вбили його близьку подругу і він, будучи підозрюваним у цьому вбивстві, вимушений переховуватися. Найнеприємніше, що він гадки не має, хто й навіщо псує йому життя. Докопатися до суті герою допомагає аналітик спецслужб у відставці «Брілл» (Джин Гекмен).

У ролях[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В фільмі фігурує «глобальна система радіоелектронної розвідки» — Ешелон
  • У різний час на головну роль у фільмі претендували Том Круз та Мел Гібсон.

Посилання[ред. | ред. код]