Вугор рисовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вугор рисовий

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Цілозябровикоподібні (Synbranchiformes)
Родина: Псевдовугрові (Synbranchidae)
Рід: Monopterus
Вид: Вугор рисовий
Monopterus albus
(Zuiew, 1793)
Посилання
Вікісховище: Monopterus albus
Віківиди: Monopterus albus
ITIS: 166697
МСОП: 166148
NCBI: 43700

Вугор рисовий[2] (Monopterus albus) — вид костистих риб родини псевдовугрових (Synbranchidae) ряду цілозябровикоподібних (Synbranchiformes).

Поширення[ред. | ред. код]

Прісноводна риба, яка досить поширена в Індії, по всій Південно-Східній Азії, у Китаї, Японії та Індонезії. Населяє мулисте дно на спокійних ділянках річок, каналів, ставків, затоплених рисових полів і лиманів. Він спостерігався як інвазивний вид у США з кінця 20 століття.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла від 40 до 100 см. Тіло темне, видовжене. Воно не має луски, натомість шкіра вкрита великим шаром слизу. Голова дуже округла. Плавці скорочені, майже непомітні; грудні і черевні плавці повністю зредуковані, тоді як каудальний та анальний плавці ледь помітні. Зябра V-подібні, розташовані на підборідді, а не з боків голови, як у інших костистих риб.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Харчується великими безхребетними, рибою та земноводними. Нерест відбувається на мілководді двічі на рік: в березні та вересні. Самець будує пінне гніздо на мілководді та заманює самиць, після чого нереститься. Самиця відкладає понад 500 ікринок. У яєчниках самиці розвиваються яйцеклітини, які іноді знаходяться на різних стадіях розвитку. Личинки можуть змінювати стать; самиці з часом можуть перетворитися на самців.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NatureServe (2013). Monopterus albus: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 1 серпня 2022
  2. Маховська Л. Й., Неспляк О. С. Сучасна система хордових. Методичні вказівки із дисципліни «Систематика та еволюція хребетних тварин» для студентів ІІ курсу спеціальності «Біологія» [Архівовано 24 січня 2022 у Wayback Machine.]. — Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», Інститут природничих наук, Кафедра біології та екології. — с. 16

Посилання[ред. | ред. код]