Вулиця Короленка (Дніпро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Короленка
Дніпро
вулиця Короленка ввечері (з боку проспекта Дмитра Яворницького)
вулиця Короленка ввечері (з боку проспекта Дмитра Яворницького)
вулиця Короленка ввечері (з боку проспекта Дмитра Яворницького)
Місцевість Половиця, Млини
Район Шевченківський
Назва на честь письменника Володимира Короленка
Колишні назви
Первозванівська
Загальні відомості
Протяжність 2,2 км
Транспорт
Найближчі станції метро Центральна
Трамваї 1, 5, 12
Тролейбуси 1, 4, А
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Архітектурні пам'ятки Будинок Хреннікова
Державні установи Управління СБУ, Управління МНС, Управління Пенітенціарної служби
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Вулиця Короленка у Вікісховищі

Вулиця Короленка — вулиця у середмісті Дніпра, у місцевості Половиця, що у Шевченківському районі. Бере початок з перехрестя з проспектом Дмитра Яворницького і закінчується тупіком за 2150 метрів. Короленка є продовженням половицької вулиці Володимира Мономаха. Після перетину з вулицею Челюскіна починається ухил угору у напрямку одного з трьох історичних пагорбів Дніпра.

Історія[ред. | ред. код]

Перша відома назва вулиці — Первозванівська. До кінця ХІХ століття біля сучасної вулиці Челюскіна вулицю перетинала річка з Довгого байрака – на межі ХІХ-ХХ століть річку сховано у підземний колектор. У 1860-х між вулицею Короленка та сучасною площею Героїв Майдану було зведено старогостинні торгові ряди (у народі "панські")[1] за проєктом головного архітектора міста Андрія Достоєвського (братом Федора Достоєвського).

Вулиця Первозванівська, початок ХХ століття

1923 року вулицю перейменовано на Короленківську, на честь російського письменника українського походження Володимира Короленка[2].

Історична забудова вулиці (кінця ХІХ – початку ХХ століть) попри пошкодження під час Другої Світової війни збереглася відносно добре. Зокрема найбільш відома будівля вулиці – будинок Хреннікова, зведений у стилі українського модерну – є одним з візуальних символів Дніпра.

Будинок Нейштаба. Короленка, 17

Серед інших визначних споруд вулиці – будинки Добрускіна (Короленка, 15) та Міщенка (2) у катеринославському цегляному стилі, модерновий будинок купця Сухотинського (1) та будинок Якова Нейштаба (17) у рідкісному для Дніпра псевдоготичному стилі[3]. Варто відзначити також будинок під номером 6 – дохідний будинок братів Бакк. Це одна з найменших у місті споруд такого призначення, що однак відрізняється багатим зовнішні декором[4].

На вулиці розташовано дві житлові будівлі, зведені у передвоєнні роки (1936-1938) архітектором Олександром Красносельським (на перетині з вулицями Челюскіна і Святослава Хороброго). Сам архітектор з 1925 по 1941 також мешкав на вулиці Короленка – у будинку під номером 14[5].

На перехресті з вулицею Святослава Хороброго розташоване Головне управління Служби безпеки України. Будівля зведена за проєктом архітектора Володимира Самодриги у 1935 році як обласне управління НКВС. У роки німецької окупації тут розташовувалося управління Гестапо[6], у повоєнні роки – КДБ.

У 20192020 роках тривав капітальний ремонт кварталу вулиці Короленка (між проспектом Яворницького та вулицею Челюскіна) з облаштуванням пішохідного бульвару. Ця частина вулиці набула назви "Бульвар мистецтв" і отримала декілька артобєктів, зокрема PixelWall та інтерактивний медіаекран[7].

Перехресні вулиці[ред. | ред. код]

Перехрестя з вулицею Старокозацькою

Будівлі[ред. | ред. код]

  • № 2 — Гранд-готель «Україна»,
  • № 3 — Будинок побуту «Центральний»,
  • № 4 — Дніпропетровське облуправління МНС,
  • № 87 — Військкомат Шевченківського району.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 23 квітня 2021. Процитовано 9 жовтня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Про перейменування вулиць м. Катеринослава - Дніпропетровська в 1920-1930-х рр (ru-RU) . Архів оригіналу за 22 вересня 2018. Процитовано 22 вересня 2018.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 23 вересня 2020. Процитовано 9 жовтня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 лютого 2020. Процитовано 9 жовтня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 26 лютого 2020. Процитовано 9 жовтня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. https://gorod.dp.ua/history/house/?bid=64
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 травня 2021. Процитовано 9 жовтня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)