Вюрцбург (радар)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вюрцбург

Країна  Німеччина

CMNS: Вюрцбург у Вікісховищі

Вюрцбурзький радар (нім. Würzburg radar) — радар низького УВЧ діапазону був основним наземним радаром спостереження для Люфтваффе Вермахту та Крігсмаріне (ВМС Німеччини) під час Другої світової війни. Початкова розробка відбулася до війни, і апарат надійшов на озброєння в 1940 році. Згодом було випущено понад 4000 Вюрцбургів різних моделей. Свою назву він отримав від міста Вюрцбург.

Було дві основні моделі системи. Перший Вюрцбурзький радар був транспортабельною моделлю, яку можна було скласти для транспортування та швидко запустити в експлуатацію після встановлення та вирівнювання. Моделі A почали надходити на озброєння в травні 1940 року, і протягом наступного року було випущено кілька оновлених версій для підвищення точності, зокрема додавання конічного сканування в моделі D 1941 року. Більший Вюрцбурзький-гігант базувався на моделі D, але використовував набагато більший параболічний відбивач для подальшого покращення роздільної здатності за рахунок того, що більше не був мобільним.

Як один із основних німецьких радарів, британці витратили значні зусилля на протидію цьому. Це досягло кульмінації в лютому 1942 року з операцією Байтінг, під час якої були захоплені компоненти оперативної моделі A. Використовуючи інформацію з цих компонентів, Королівські ВВС представили Window і серію радіолокаційних перешкод білого шуму, відомих як «Carpet», щоб заважати їх роботі. Наприкінці війни британці представили перші засоби перешкод, використовуючи більш досконалі кутові перешкоди.

Радар у використанні. Виділяється конічна скануюча антена.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Swords, Sean S. (1986). Technical History of the Beginnings of Radar. London: IEE/Peter Peregrinus. ISBN 0-86341-043-X.

Посилання[ред. | ред. код]