Вікіпедія:Критерії значущості/Особи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тематичні критерії значущості

Як і будь-яка інша енциклопедія, Вікіпедія містить біографії як важливих історичних фігур, так і сучасників. Незважаючи на те, що Вікіпедія — не паперова енциклопедія і список особистостей, гідних згадування в ній, набагато ширший, вона не повинна містити статті про всіх людей на Землі.

Особи минулого[ред. код]

Люди, що померли якийсь час тому, викликають, звичайно, найменше питань, тому що історія, як правило, чітко відображає ступінь їхньої значущості. Час відсіває тих, хто не зробив істотного внеску в скарбничку людства. Основні питання, що задаються при аналізі значущості історичної особистості:

  1. Чи залишила ця людина після себе що-небудь, визнане фахівцями в даній галузі як помітний внесок?
  2. Чи є згадування про неї через кілька років після смерті (за винятком генеалогічних досліджень)?
  3. Чи згадується вона у довідкових виданнях, включаючи галузеві і місцеві (краєзнавчі)?

Рідкість згадування особи в Інтернеті не є достатньою підставою для вилучення статті про діяча минулого: дотепер у Мережі представлена повна інформація не з усіх галузей людської діяльності, особливо, коли мова йде про їхню історію.

Крім цього, корисно оперувати і конкретнішими критеріями значущості, сформульованими для наших сучасників (див. наступний розділ).

Особи сьогодення[ред. код]

З живими людьми складніше: щоб упевнитися в тому, що вони заслуговують статті у Вікіпедії, варто перевірити їх на відповідність наведеним нижче критеріям.

Загальні принципи[ред. код]

  • Верифікованість: чи можливо перевірити інформацію в статті у незалежних джерелах? Чи можливо це буде зробити через десять років?
  • Доповнюваність: чи переросте стаття коли-небудь розмір заготовки? Чи можна на цю тему написати вибрану статтю?
  • Важливим критерієм значущості нині живої особи є наявність статей про неї у відомих біографічних довідниках.
  • Інші критерії:
    • людина, яка відома завдяки участі в історичних, політичних або інших подіях, вартих оголошення;
    • орденоносець, лауреат премії;
    • праведники народів світу;
    • людина, іменем якої названо вулиці, школи або інші громадські установи;
    • всесвітньо відома особа з шоу-бізнесу;
    • автор, редактор або фотограф, музи́ка, художник, скульптор, архітектор, інженер або інший митець, твір якого визнано видатним і, ймовірно, надовго стане частиною історії у певній галузі.

Політики і громадські діячі[ред. код]

  1. Номінальні і фактичні керівники всіх держав, у тому числі невизнаних.
  2. Вище керівництво (голова, генеральний секретар, колегія/президія тощо) і особливо відповідальні чиновники (в ранзі спеціального представника тощо) міжнародних організацій і міждержавних формувань (ООН, ЮНЕСКО, МАГАТЕ, Всесвітній банк, НАТО, ГУАМ тощо).
  3. Керівники і члени вищих законодавчих (парламент, верховна рада, сейм, конгрес тощо), виконавчих (кабінет міністрів, уряд, рада тощо) і судових (верховний суд, конституційний суд тощо) органів усіх країн.
  4. Керівники і найактивніші в публічній діяльності представники достатньо впливових політичних партій і рухів різних країн (впливовість політичної організації визначається як регулярною участю у виборах, так і активною та систематичною позапарламентською діяльністю: організацією демонстрацій і маніфестацій, законодавчими ініціативами і т. д.).
  5. Керівники різних гілок влади адміністративно-територіальних утворень вищого рівня (область, штат тощо) — незалежно від країни.
  6. Керівники влади в містах та адміністративних утвореннях місцевого рівня із населенням не менше 100 тис. осіб — незалежно від країни. Керівники влади в містах та районах із населенням не менше 50 тис. осіб — в Україні.
  7. Інші політичні діячі міжнародного, державного і муніципального рівня, чиї конкретні дії (публічні виступи, законодавчі ініціативи тощо) потрапляли у фокус широкої громадської думки (підтверджується посиланнями на ЗМІ) і суттєво впливали на життя регіону, країни чи світу.
  8. Керівники та представники громадських неполітичних організацій, що діють у загальнодержавному або міжнародному масштабі, чиї конкретні дії (публічні виступи, законодавчі ініціативи тощо) потрапляли у фокус широкої громадської думки (підтверджується посиланнями на ЗМІ) і суттєво впливали на життя регіону, країни чи світу.
  9. Правозахисники, миротворці та інші особи, що беруть участь у суттєво важливих для життя регіону, країни або світу подіях.

Діячі науки й освіти[ред. код]

Енциклопедично значущим вважається науковець, наукова діяльність якого/якої визнана у відповідній галузі релевантною (значущою, суттєвою, актуальною).

Формальні критерії:[ред. код]

  1. Члени деяких найстарших і найавторитетніших наукових співтовариств — таких, як Лондонське королівське товариство, Національна академія наук України;
  2. Вчені, що займають видне становище (керівні і вищі консультативні посади, регулярна документально підтверджувана участь в організації заходів тощо.) в інших професійних асоціаціях і наукових товариствах загальнонаціонального чи міжнародного масштабу;
  3. Ректори провідних вищих навчальних закладів;
  4. Лауреати Нобелівської премії, відомих міжнародних і українських конкурсів, премій у своїй галузі;
  5. Головні редактори найбільших міжнародних і національних наукових періодичних видань, книжкових серій тощо.;
  6. Вчені, чиїм ім'ям названі зроблені ними відкриття чи винаходи, якщо ці відкриття і винаходи систематично згадуються в спеціальній літературі.

Кожного з перерахованих вище формальних критеріїв достатньо для включення у Вікіпедію статті про науковця.

Змістовні критерії:[ред. код]

  1. Розробка нової наукової теорії (нехай навіть незагальноприйнятої), широко відомої гіпотези (доведеної чи спростованої);
  2. Наукове, географічне або геологічне відкриття, помітна участь в експедиціях і наукових експериментах;
  3. Офіційна участь у програмних комітетах великих (не менше 100 учасників) наукових конференцій, наявність запрошених доповідей на великих конференціях;
  4. Професорська робота у провідних або унікальних вишах за даною спеціальністю;
  5. Авторство винаходів, що мають кардинальне значення для розвитку тієї чи іншої сфери виробництва чи обслуговування;
  6. Наявність публікацій у провідних наукових журналах;
  7. Значна участь у створенні великих довідкових видань, підготовці підручників (навчальних посібників) для початкової, середньої і вищої школи, які використовуються за межами навчального закладу, в якому працював чи працює автор;
  8. Значна кількість науково-популярних публікацій на широко відомих Інтернет-ресурсах, у журналах тиражем не менше 1000 примірників, книг тиражем не менше 500 примірників;
  9. Розробка оригінальної методики освіти, що викликала резонанс у професійному педагогічному співтоваристві та в суспільстві загалом.

При неможливості доказово підтвердити наявність 2-3 змістовних критеріїв включення у Вікіпедію статті про науковця вважається недоцільним.

Діячі мистецтва[ред. код]

Енциклопедично значущим вважається митець, мистецька діяльність якого/якої визнана у відповідній області релевантною (значущою, суттєвою, актуальною).

Основні критерії[ред. код]

Кожного з перерахованих нижче формальних критеріїв достатньо для включення у Вікіпедію статті про діяча мистецтва або мистецький колектив.

  1. Народні та заслужені артисти, заслужені діячі мистецтв (заслужені колективи);
  2. Лауреати відомих міжнародних і українських конкурсів (без урахування юнацьких), премій у своїй галузі;
  3. Керівники відомих мистецьких колективів та установ;
  4. Артисти та колективи, чиї імена згадуються в універсальних енциклопедіях (напр. УРЕ, ЕУ, ВРЕ і т. д.).

Додаткові критерії[ред. код]

Наявність 2-3 підтверджених нижчеперелічених додаткових критеріїв може вважатися достатньою для визнання діяча мистецтва (або мистецького колективу) значущим.

  1. Дипломанти та призери відомих міжнародних і українських конкурсів (зокрема, юнацьких);
  2. Артисти й колективи, що неодноразово брали участь у відомих мистецьких фестивалях, престижних концертах, виставках, інших заходах;
  3. Провідні артисти (солісти) відомих музичних колективів, театрів;
  4. Професорська робота в профільних вишах за даною спеціальністю;
  5. Письменники — автори книг або музиканти (музичні колективи), що продали альбоми, видані загальним тиражем не менше 5 000 примірників, або регулярно публікуються в незалежних періодичних виданнях з таким же тиражем.
  6. Митці, чия творчість (концерти, виставки, публікації тощо) висвітлена у ЗМІ, інтернет-виданнях;
  7. Митці, інформацію про яких подано в друкованих довідниках;
  8. Митці, чию творчість представлено в онлайнових базах даних. Це мають бути поважні бази даних, із доволі високим порогом входу;
  9. Митці, які фігурують у чартах, хіт-парадах тощо, соціологічних показниках;
  10. Наявність фан-клубів й інших організованих форм популярності. Під цим не розуміються прості сторінки у соцмережах: це мають бути розвинені форми взаємодії шанувальників;
  11. Робота в оригінальних напрямках, стилях або жанрах мистецтва, що викликає резонанс у професійному співтоваристві та суспільстві загалом.

Див. також[ред. код]