Вікіпедія:Оскарження підсумків обговорень/Проєкт 2020

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Підсумки у обговореннях (щодо вилучення, перейменування тощо) можна оскаржувати у разі наявності аргументованих заперечень до них.

Умови оскарження:

  1. Підсумок можна оскаржити протягом 30 днів із часу підбиття.
    • Оскаржувати підсумок може один і більше користувачів. Якщо оскаржує один користувач — інші можуть додавати свої аргументи.
    • У разі оскарження обговорення не відновлюється, але користувачі, за бажанням, можуть коментувати оскарження — можливо, це допоможе підбивачеві прийняти остаточне рішення.
    • Після оскарження попередній підсумок залишається в силі, доки не буде підбито остаточний[1]
  2. Оскарження обов'язково повинне супроводжуватися обґрунтуванням з посиланням на зазначені в обговоренні аргументи. Про оскарження має бути повідомлений користувач, який підбивав підсумок; бажано це зробити на його сторінці обговорення
  3. Обговорення щодо оскарження триває не менше 7 днів.
  4. Якщо користувач, який підбив підсумок, погоджується із оскарженням, він може змінити свій підсумок відповідно, і в такому випадку оскарження автоматично втратить силу.
  5. Остаточний підсумок підбиває один з адміністраторів (який не брав участі в обговоренні[2]) на основі аргументів оскарження та обговорення оскарження.
  6. Повторне виставлення сторінки/теми на обговорення можливе в разі появи нових підстав, які з'явилися після підбиття підсумку, або які не були озвучені під час самого обговорення.[3] Якщо нових підстав не наведено, нове обговорення може бути достроково закрите.
  7. Повторно оскаржити остаточний підсумок адміністратора можна виключно через обговорення у Кнайпі адміністраторів (винятком є рішення вилучити статтю на ВП:ВИЛ — такі підсумки слід оскаржувати на сторінці Вікіпедія:Відновлення вилучених сторінок). Це варто робити лише у виняткових випадках і з детальним аргументуванням. На час такого обговорення залишається в силі попередній підсумок (тобто підсумок у попередньому обговоренні про оскарження). Підсумок повторного оскарження підводить адміністратор, який не брав участі у попередніх обговореннях[2].
  8. Останньою інстанцією для оскарження підсумків є Арбітражний комітет. Рішення Арбітражного комітету є остаточними і не підлягають оскарженню.

Див. також[ред. код]

Примітки[ред. код]

  1. Результат оскарженого підсумку, такий як перейменування чи вилучення сторінки, не змінюється оскаржувачем чи прихильниками оскарження до прийняття остаточного підсумку.
  2. а б Під «участю» слід розуміти будь-які коментарі в обговоренні, які стосуються його теми й можуть мати вплив на його результат, а також коментарі, в яких адміністратор проявив прихильність до того чи іншого потенційного результату обговорення. Наприклад, якщо адміністратор дав відповідь на запитання не по темі, або зробив зауваження іншому користувачеві, саму наявність такого коментаря не слід вважати участю адміністратора в обговоренні.
  3. Правила виставлення теми на повторне обговорення описані на сторінках відповідних вікіпроєктів і можуть відрізнятися від цього пункту. При будь-яких суперечностях із цим пунктом чи цим правилом загалом, пріоритетними слід вважати правила відповідних вікіпроєктів, таких як ВП:ВИЛ, ВП:ПС, ВП:ЗПП тощо.