Вікіпедія:Перейменування статей/Феофіл Бендела → Феофіл (Бенделла)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

[1]

5. Митрополит ФЕОФІЛ (Бенделла) 13.11. 1873 — 21.07.1875


В румуномовній ВІКІ теж: Teofil Bendela і в чернівецьких джерелах Феофіл Бендела, а в рос. Митрополит Феофил (). Під москву рівнятися не будемо. ЯГВ (обговорення) 07:24, 2 вересня 2013 (UTC)[відповісти]

Шановний пане (чи пані), перепрошую. Зогляду на те, що у росіян «Бендела», то у них також помиляються!!! Росіяни й Сильвестра (Морара-Андрієвича) назвали (Андреевич-Морарь)...
Якщо не важко, дайте посилання хоч на одне пристойне "ЧЕРНІВЕЦЬКЕ ДЖЕРЕЛО" у підтвердження вашої правоти. Мені особисто зустрічалося інше написання у нормальному джерелі тільки у А.Жуковського "Історія Буковини". Там написано «Теофіль Бенделя». Може так назвемо статтю?!:) Але пан Жуковський писав історією тією мовою якою розмовляли на Буковині 100 років тому. Якщо читали його, то розумієте про що я.
В усіх офіційних україномовних документах значиться Феофіл (Бенделла). Не подобається вам офіційний сайт УПЦ МП, пошукайте на офіційних сайтах УПЦ КП. Орієнтація «на москву» тут ні до чого.
Щодо «румуномовного ВІКІ»... У нас на Буковині й сьогодні проживають з прізвищем Бенделла. Латинською літерацією - Bendela.
Дякую за увагу.

P.S. Шановний «ЯГВ», спояатку не зрозумів Вашої наполегливості у видаленні шаблонів на періменування. Потім подивився у "історію"...
Хотів би Вам, як автору, пояснити свою позицію. Не мав наміру демонструвати, що весь такий розумний. Просто як я зрозумів в українській Вікіпедії всі клірики зазначаються саме таким чином. Такий стиль написання є загальноприйнятим в українських церковних колах незалежно від конфесії.

Дозволю собі дозволити доповнити щодо румунського варіанту. В РумПЦ, на відміну від нас, прийнято будь якого клірика називати ім'ям і прізвищем - єпископ Адріан Попеску, митрополит Георгій Петреску тощо. Тому й прізвища в дужках не пишуться.


Відповідаю на ваші запитання:

Достовірне джерело, яким я користуюсь - книга "Буковина. Визначні постаті: 1875-1919 (Біографічний довідник)/ Автор-упор. О.М. Павлюк.- Чернівці:Золоті литаври, 2000.- 252 с.". Павлюк - на момент написання книги була науковим співробітником Чернівецького університету, відомий дослідник персоналій Буковини (Центр Буковинознавства).

Хочу також порадити вам: зареєструватися в Вікі (і повідомити там дещо про себе), підписуватися під своїми текстами (для цього потрібно поставити чотири знаки ~ (тилда). Про мене ви могли прочитати на сторінці автора - ЯГВ (ЯГВ). Перші букви - це Ярослав Григорович.

З статею Митрополити Буковинські я ознайомився до написання своїх статей. Хочу попросити також робити зміни в статтях, при можливості, за один раз, а не зберігати статтю при кожному виправленні. При аналізі ваших виправлень (не тільки мені) приходиться витрачати багато часу. Я готую статті і роблю великі зміни на своїй робочій сторінці (аналог Грамайданчика). ЯГВ (обговорення) 07:29, 3 вересня 2013 (UTC)[відповісти]


Шановний Ярослав Григорович!
Ваше достовірне джерело також читав. Між іншим, якщо не помиляюсь, в окремих випадках пан Павлюк посилається саме на Аркадія Жуковського, про якого вже писав.

Як на мене, то має бути якась уніфікація. Не може бути такого, що одні церковні діячі та архієреї значаться як Іван (Петренко), а інші Іван Петренко. Між іншим, в такому разі вже тоді - Петренко Іван...

Не знаю, можливо і помиляюся...

Щодо Ваших порад... Людина я у «Вікіпедії» нова. А у порівнянні з Вашими 1195 дн. - немовля:) Почав писати, оскільки здалося, що Буковина явно «обділена». Роблю все що можу, і як умію. Цілком можливо, що виходить десь і недолуго... Іноді й сам себе потім правлю... Але як на мене, краще так - ніж ніяк. Якщо помиляюсь, то можу й забратись:)

Щодо власної сторінки... Якщо відверто, то статті не встигаю писати (навіть так, як умію)...

Між іншим... поясніть "чайнику"... Ви зміни перевіряєте? Якщо так, то за можливості зробіть перевірку - Омелян Попович та Микола Василько.

З повагою, IMVD.