Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ДОНЕЦЬ Іван

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ДОНЕЦЬ Іван (1-ша чв. 17 ст.— імовірно, після 1667) — один із активних учасників національної революції 1648—1676. Здогадно, походив з міщанської родини із м. Звягель (нині м. Новоград-Волинський), однак, не виключено, що народився в козац. сім’ї відомого канів. полковника Донця, який згадується в джерелах під 1644. Вірогідно, братами Д. були Сава Донець (козак Чернігівського полку 1649) та Стефан Донець (родоначальник Донців-Стефановичів — козац.-старшинського роду 17—18 ст.). На поч. нац. революції Д. відзначився на Волині. В лют.—берез. 1649 був черніг. полковником наказним, згодом знову посланий Б.Хмельницьким на Волинь і діяв там як любартівський полковник разом із Г.Яцкевичем та М.Тишею. На поч. черв. 1649 укр. військо на Волині зазнало тяжких поразок. Пізніше Д. нібито був охочекомонним полковником. Під час Берестецької битви 1651 командував одним із волин. полків, згодом (під час боїв під м. Біла Церква в серпні—вересні 1651) Б.Хмельницький позбавив Д. полковницького уряду (посади) за прорахунки в керуванні військами й поставив на його місце І.Богаченка. Д. залишився при Б.Хмельницькому. Пізніше він не відігравав помітної ролі. Щоправда, у черв. 1667 при гетьманові І.Брюховецькому згадується якийсь І.Донець як гадяцький полковник. У цьому ж полку діяли й ін. представники козацтва старшини з роду Донців, можливо, родичі Д., напр., Федір Донець — гадяцький сотник 1670—72, наказний полковник 1672.

Дж.: Starożytności historyczne polskie, t. 1–2. Krakόw, 1840; Ojczyste spominki w pismach do dziejόw dawnej Polski, t. 1–2. Krakόw, 1845.

Література

[ред. код]

Стороженко І.С. Богдан Хмельницький і воєнне мистецтво у Визвольній війні українського народу середини XVII століття, кн. 1. Дніпропетровськ, 1996.

Джерела

[ред. код]

Автор: Ю.А. Мицик.; url: http://history.org.ua/?termin=Donec_I; том: 2