Віллі Вонка і шоколадна фабрика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віллі Вонка і шоколадна фабрика
англ. Willy Wonka & the Chocolate Factory
Жанр фентезійний фільм[1][2], музичний фільм[1][3], дитячий фільм, екранізація роману[d], сімейний фільм і драматичний фільм
Режисер Мел Стюартd[1][2][3]
Продюсер Девід Л. Волперd[4]
Сценарист Руалл Дал і Девід Селтзерd
На основі Чарлі і шоколадна фабрика[5]
У головних
ролях
Джин Вайлдер[2][6][3], Джек Альбертсон[2][6][3], Пітер Острумd[4][2][…], Джулі Дон Коулd[6], Деніз Нікерсонd[6], Ед Пекd[6], Гюнтер Майснерd[6], Рой Кіннерd[6][3], Леонард Стоунd[6], Періс Темменd[4][6], Нора Денніd[4][6] і Ентоні Ньюліd
Оператор Артур Іббетсонd
Композитор Ентоні Ньюліd і Леслі Брікассd
Кінокомпанія Paramount Pictures і Warner Brothers
Дистриб'ютор Paramount Pictures і Netflix
Тривалість 100 хв.
Мова англійська
Країна  Велика Британія
 США[7][8]
Рік 1971
Кошторис 3 000 000 $
Касові збори 4 000 000 $
IMDb ID 0067992
CMNS: Віллі Вонка і шоколадна фабрика у Вікісховищі

«Віллі Вонка і шоколадна фабрика» — американський музичний фентезі фільм 1971 року режисера Мела Стюарт з Джином Вайлдером у ролі Віллі Вонки. Це адаптація роману Роальда Даля «Чарлі і шоколадна фабрика» 1964 року. Фільм розповідає історію бідного хлопчика, на ім'я Чарлі Бакет, який після того, як знайшов один із Золотих квитків у шоколадній плитці, разом із чотирма іншими дітьми з усього світу відвідує шоколадну фабрику Віллі Вонки.

Зйомки проходили в Мюнхені з серпня по листопад 1970 року. Далю приписували сценарій фільму, однак до нього був залучений Девід Зельцер з метою створення неакредитованого перепису. Всупереч бажанням Даля в історію були внесені зміни, а інші рішення, прийняті режисером, привели до того, що Дал відмовився від фільму. Музичні номери написали Леслі Брікусс і Ентоні Ньюлі, а Вальтер Шарф аранжував і диригував оркестровою партитурою.

Сюжет[ред. | ред. код]

Чарлі Бакет — бідний папергер, який часто заглядає в цукерню, але ніколи не може купити солодощів. Повертаючись додому, він проходить повз шоколадну фабрику Віллі Вонки, де лудильник каже йому, що ніхто ніколи не входить і не виходить. Чарлі поспішає додому до своєї овдовілої матері та прикутих до ліжка бабусі й дідуся. Тієї ночі дідусь Чарлі Джо розповідає, що Вонка закрив фабрику кількома роками тому, оскільки кондитери-конкуренти посилали шпигунів, щоб викрасти його рецепти. Вонка закрив фабрику, але через роки відновив виробництво. Ворота залишалися замкненими, а колишні працівники ніколи не поверталися на свої робочі місця, залишаючи всіх гадати, хто їх замінив.

Вонка по всьому світу оголошує, що приховав п'ять золотих квитків у шоколадних плиток. Шукачі квитків отримають екскурсію на фабрику та довічний запас шоколаду. Перші чотири квитки знаходить ненажерливий німецький хлопчик Август Глуп; розпещена англійка Верука Солт із заможним батьком; а зі Сполучених Штатів — дівчина Вайолет Боргард, яка постійно жує жуйку, і одержимий телебаченням хлопчик Майк Тіві. Коли кожного переможця оголошують по телебаченню, з'являється зловісний чоловік і шепоче їм.

Наступні новини показують, що п'ятий квиток був знайдений мільйонером у Парагваї, через що Чарлі втратив надію. Наступного дня Чарлі повертається зі школи додому, коли він знаходить гроші в жолобі і використовує їх, щоб купити та з'їсти цукерки; зі зміною він купує звичайний Wonka Bar для дідуся Джо. Ідучи додому, Чарлі чує, що мільйонер підробив п'ятий квиток. Потім Чарлі відкриває свій Wonka Bar, виявляючи останній квиток. Помчавшись назад, він зустрічає того самого зловісного чоловіка, який шепоче кожному переможцю. Він представляється як Слагворт і пропонує винагороду за зразок останнього творіння Вонки, Вічний гобстопер.

Повернувшись додому із «Золотим квитком», Чарлі обирає своїм супутником дідуся Джо, який схвильовано стрибає з ліжка вперше за двадцять років. Наступного дня Вонка вітає переможців квитків біля парадних воріт фабрики і веде їх всередину, де кожен підписує контракт перед екскурсією. До складу фабрики входить Шоколадна кімната, цукерка з річкою шоколаду та інших солодощів. Відвідувачі зустрічають робочу силу Вонки, маленьких людей, відомих як Умпа-Лумпас.

Під час екскурсії індивідуальні недоліки характеру кожної дитини змушують її піддатися спокусі, в результаті чого вони незвичайно усуваються. Август засмоктує трубу; Фіалка перетворюється на чорницю; Верука падає у жолоб; і Майк зменшився дуже маленький. Oompa Loompas співають пісню моралі після кожного утилізації. Під час туру Чарлі та Джо заходять у кімнату Fizzy Lifting Drinks і пробують напої за наказом Вонки. Напій змушує їх спливти вгору і мати майже смертельну зустріч зі стельовим витяжним вентилятором, але відрижка дозволяє їм втекти і опуститися на землю.

Наприкінці екскурсії Чарлі та дідусь Джо, тепер єдині гості, які залишилися, запитують, що буде з іншими дітьми. Вонка запевняє їх, що з ними все буде добре, перш ніж поспішно відійти до свого офісу, не нагородивши їх довічним запасом шоколаду. Дідусь Джо і Чарлі входять до його офісу, щоб розпитати, де Вонка сердито повідомляє їм, що вони порушили договір, коли вкрали газовані напої для ліфтингу, таким чином втративши свій приз.

Джо засуджує Вонку і пропонує Чарлі віддати Слагворту Вічний Губстопер заради помсти, проте Чарлі вирішує повернути цукерку власнику. Раптом Вонка радісно оголошує Чарлі переможцем і викриває сутність Слагворта — свого співробітника містера Вілкінсона. Пропозиція купити Gobstopper була моральним випробуванням для власників золотого квитку, і випробування подолав лише Чарлі. Тріо заходить до Вонкаватора — багатоспрямованого скляного ліфта, який вилітає з фабрики. Під час їхнього польоту Вонка розповідає Чарлі, що він створив конкурс, щоб знайти когось, хто достатньо гідний успадкування його фабрики; коли він піде на пенсію, він віддасть її Чарлі та родині хлопця.

Примітки[ред. | ред. код]