Вільям Белл Скотт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільям Белл Скотт
Народився 12 вересня 1811(1811-09-12)[1][2][…]
Единбург, Шотландія, Сполучене Королівство
Помер 22 листопада 1890(1890-11-22)[1][2][…] (79 років)
Південний Ершир, Шотландія, Сполучене Королівство
Поховання Old Dailly Parish Churchd
Країна  Сполучене Королівство
Діяльність художник, письменник, поет, графік, мистецтвознавець
Alma mater Единбурзький коледж мистецтвd
Знання мов англійська
Роки активності 1826[1]1890[1]
Жанр портрет
Батько Роберт Скотт[d]

Вільям Белл Скотт (англ. William Bell Scott, 12 вересня 1811, Единбург - 22 листопада 1890, Замок Пенкілл[en] , неподалік Гервана, Південний Ершир) - британський художник, графік, поет і мемуарист. Син гравера Роберта Скотта та молодший брат майстра історичного живопису, Девіда Скотта.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився сім'ї художників. Його батько, Роберт Скотт, був відомим гравером та графіком-пейзажистом, старший брат, Девід, також був живописцем. Перші художні уроки Вільям отримав від батька та брата, потім почав відвідувати академію Трасті в Единбурзі. Закінчив Художественном колледже Эдинбурга[en].

У 1837-1843 жив і працював у Лондоні, потім протягом 15 років викладав у художній школі в Ньюкаслі, де познайомився з Данте Габріелем Росетті та його родиною. Серед його друзів також були художник Джон Рескін і поет Алджерон Суінберн, який часто бував у будинку художника (Уільям написав його портрет).

У 1858 повернувся до Лондона, де в 1870 купив будинок у Челсі. У тому ж році було видано його книгу «Життя Альбрехта Дюрера», присвячене художнику.

Наприкінці 1850-х зав'язав тісні зв'язки з Еліс Бойд, власницею замку Пенкилл-Кастл[en] в Саут-Ерширі (Шотландія). Останні роки свого життя художник провів у цьому замку, займаючись створенням настінних зображень, що ілюструють поему короля Якова I Kingis Quair. Тут він і помер 22 листопада 1890.

Творчість[ред. | ред. код]

Живопис[ред. | ред. код]

Як живописець був близький прерафаелітам, на його творчість вплинуло мистецтво Данте Габріеля Росетті. Роботи художника знаходяться в лондонській галереї Тейт, Національній галереї Шотландії (Едінбург) та інших зборах.

Література[ред. | ред. код]

Художник також є автором літературно-критичних творів «Спогади про Девіса Скотта» (Memoir of Davis Scott, 1850) та «Життя Альбрехта Дюрера» (Life of Albrecht Durer, 1870), а також п'яти віршованих збірок, які він проілюстрував власними. Видання «Поем» (1875) проілюстрував разом із Лоуренсом Альма-Тадема.

Він також залишив свої спогади про середовище прерафаелітів - Данте Габріеле Росетті, Джона Рескіна та інших художників, з якими перебував у дружбі або в близькому знайомстві. "Автобіографічні записки" (Autobiogr. Notes etc.) видані в Лондоні в 1892, вже після смерті їх автора.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]