Ґабріель Ґіффордс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Габріель Гіффордс)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґабріель Ґіффордс
Gabrielle Giffords
англ. Gabrielle Giffords
Ґабріель Ґіффордс Gabrielle Giffords
Ґабріель Ґіффордс
Gabrielle Giffords
Член Палати Представників від штату Аризона
3 січня 2007 — 25 січня 2012
Попередник Джим Кольб
Наступник Рон Барбер
Член сенату штату Аризона
1 січня 2001 — 8 січня 2003
Попередник Енді Ніколз
Наступник Стів Галлардо
Народилася 8 червня 1970(1970-06-08) (53 роки)
м. Тусон, Аризона
Відома як політична діячка, бізнесвумен, підприємиця, аналітикиня, gun control activist
Країна США
Alma mater Коледж архітектури, мистецтв і планування Корнуельського університетуd (1996)[1], Scripps Colleged (1993)[2][1] і University High Schoold (1988)[1]
Політична партія Демократична партія США
У шлюбі з Марк Келлі
Релігія юдаїзм
Нагороди
Підпис
giffords.house.gov

Ґа́бріель Ді Ґі́ффордс (англ. Gabrielle Dee "Gabby" Giffords; 8 червня 1970(19700608), Тусон) — американський політик та громадський діяч, член Палати представників США від штату Аризона. Член Демократичної партії, третя жінка в історії Аризони, обрана до Конгресу США. Чоловік Ґабріель — астронавт Марк Келлі.

Замах[ред. | ред. код]

8 січня 2011 року о 10 год за місцевим часом (UTC-7) під час публічного заходу в рідному місті Тусоні в торговому центрі мережі Safeway Ґіффордс було важко поранено в голову, після чого в критичному стані доставлено до шпиталю. На місці замаху було вбито 5 осіб, в тому числі федерального суддю Джона Ролла і керівника соціальних програм при Ґіффордс Гейба Ціммермана. Шоста жертва — дев'ятирічна дівчинка Крістіна Тейлор Грін — трохи згодом померла в лікарні.[3] Четверо осіб перебувають у критичному стані.

На місці злочину було затримано 22-річного підозрюваного Джареда Лі Лофнера (англ. Jared Lee Loughner), що поранив із 9-мм пістолета марки «Glock» зі збільшеним магазином ще 18 (за іншими даними 13) осіб. Спершу було оголошено в розшук другого підозрюваного, проте ним виявився таксист, що підвозив Лофнера, з нього було знято звинувачення. 10 січня 2011 року Джареду Лофнеру було пред'явлено офіційне звинувачення.

Видужання та подальша кар'єра[ред. | ред. код]

Попри те, що куля пройшла наскрізь через череп та ліву півкулю мозку і вийшла над бровою, Ґабріель Ґіффордс швидко одужала. Восьмого червня 2011 р. Ґабріель виповнився 41 рік.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]