Гайдамака (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гайдамака
Форма оповідання
Автор Підмогильний Валер'ян Петрович

S:  Цей твір у  Вікіджерелах

«Гайдамака» — оповідання Валер'яна Підмогильного.

Історія створення[ред. | ред. код]

Оповідання написано влітку 1918 р. на Собачому Хуторі під Катеринославом. Вперше надруковано в літературно-науковому і педагогічному збірнику «Січ» (1919. — Кн.1. — № 59. — С.2-15), що виходив під керівництвом професора Петра Єфремова в «Українському видавництві Січеслава». Вміщено у збірнику Твори. — Т.1.- С. 91-117. За життя автора в наступних виданнях не публікувалося. Рукопис не зберігся.

Фабула[ред. | ред. код]

Відходячи з Катеринослава, армія УНР поповнюється двома гімназистами. Перший прагне здобути зброю і скоро тікає з лав, інший, перейнятий власною нікчемністю, лишається і потрапляє у більшовицький полон. Від тоді його поведінка стає парадоксальною: перебуваючи у руках ворога, Олесь не поводиться зухвало, шукаючи героїчної смерті, однак знаходить лише нове приниження.

Екранізація[ред. | ред. код]

21 квітня 2012 року відбувся показ короткометражного фільму «Гайдамака», знятого на кіностудії імені Довженка Романом Синчуком. Сценарій написав Леонід Череватенко. У ролях: Даниїл Мойсеєв, Костянтин Воробйов, Костянтин Войтенко, Мирослав Павліченко, Тарас Жирко. Тривалість фільму 30 хв. Це перший фільм трилогії, яка розповідає про громадянську війну в Україні початку ХХ століття.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Мафтин Н. Своєрідність новелістичної майстерності В.Підмогильного // Прикарпатський вісник НТШ. Слово. — 2010. — № 2(10)
  • Жигун В. Інстинкт-бажання бути великим (на прикладі оповідання Валер'яна Підмогильного «Гайдамака») // Літературознавчі обрії. Праці молодих учених. Випуск 12. — К.: Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, 2006. — с. 49-52