Галка (рід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Галка
Зліва направо: галка даурська (Coloeus dauuricus) та галка звичайна (C. monedula)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Во́ронові (Corvidae)
Підродина: Corvinae
Рід: Галка (Coloeus)
Kaup, 1829[1]
Види
Вікісховище: Coloeus

Галка (Coloeus) — рід горобцеподібних птахів родини воронових (Corvidae). Він включає два види птахів, які тісно пов'язані з круками (Corvus), але загалом менші за них. У них тім'я, крила та хвіст чорнуваті, решта оперення блідіше[2]. Слово Coloeus новолатинське, від давньогрецького для галок: κολοιός[3][4].

Таксономія[ред. | ред. код]

Хоча деякі автори вважають Coloeus підродом Corvus, інші класифікували Coloeus як окремий рід родини Corvidae[5].

Види[ред. | ред. код]

Звичайна галка (Coloeus monedula) гніздиться на Британських островах і в Західній Європі, Скандинавії, Північній Азії та Північній Африці. Даурська галка (Coloeus dauuricus) зустрічається від Китаю та Східного Сибіру до Японії[2]. Даурська галка менша за звичайну, у цих птахів бліді ділянки оперення майже білі, тоді як у звичайних галок ці ділянки блідо-сірі. Райдужки у звичайної галки бліді, а у даурської — темні. В іншому ці два види дуже схожі за формою, вокалізацією та поведінкою. Є аргумент на користь об'єднання членів підроду в один вид, але вони не схрещуються там, де їх ареали зустрічаються в Монголії[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kaup, J. J. (1829). Skizzirte Entwickelungs-Geschichte und natürliches System der europäischen Thierwelt : Erster Theil welcher die Vogelsäugethiere und Vögel nebst Andeutung der Entstehung der letzteren aus Amphibien enthält. Darmstadt und Leipzig: Carl Wilhelm Leste. с. 114.
  2. а б в Madge & Burn (1994) 136–138.
  3. Cancik, Hubert; Schneider, Helmuth, ред. (2006). Crow. Brill's New Pauly. Brill. the jackdaw (κολοιός/ koloiós, βωμωλόχος/ bōmōlóchos, Lat. monedula or graculus.)
  4. Brown, R. W. (1954). Composition of Scientific Words: A Manual of Methods and a Lexicon of Materials for the Practice of Logotechnics. Smithsonian Institution Press. с. 219.
  5. Haring, E.; Gamauf, A.; Kryukov, A. (2007). Phylogeographic patterns in widespread corvid birds. Molecular Phylogenetics and Evolution. 45 (3): 840—862. doi:10.1016/j.ympev.2007.06.016. PMID 17920300.

Література[ред. | ред. код]