Гаплографія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гаплографія (від дав.-гр. ἁπλοῦς — «простий» і дав.-гр. γράφω — «писати»), також відома як ліпографія (від грец. λιπο- — «недостатній; те, чого бракує» і -графія), — це помилка на письмі, коли літера або група літер, які слід написати двічі, пишеться один раз; помилкове виключення однакових букв[1][2]. Не плутати з гаплологією — спрощенням звукового складу слова. Протилежністю гаплографії є діттографія.

Термін використовується в текстології для позначення явища ненавмисного переходу писаря, переписувача чи перекладача від одного слова або фрази до подібного слова або фрази далі в тексті та пропускання всього між ними.

Приклади[ред. | ред. код]

Пропуск під час письма або друкування слів один із двох однакових сусідніх складів: «паралепіпед» замість «паралелепіпед», англ. idolatry («ідолопоклонство») від грец. ειδωλολατρία (ідололатріа), нім. Rollladen («віконниці», від roll + Laden) — часто пишеться як Rolladen, араб. takyīf تكييف(«кондиціонер повітря») — араб. takīf تكيف‎.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ГАПЛОГРАФІЯ - тлумачення, орфографія, новий правопис онлайн. slovnyk.ua. Процитовано 24 листопада 2023.
  2. HAPLOGRAPHY - визначення й синоніми haplography в англійська словнику. educalingo.com (укр.). Процитовано 24 листопада 2023.