Гастгаус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Типовий гастгаус в Австрії

Ґастгауз (нім. Gasthaus) — готель в німецькому стилі або таверна з баром, рестораном, бенкетною залою та готельними номерами, які здаються в оренду[1].

Готелі цього типу, як правило, зустрічаються у невеликих містах і часто є родинним бізнесом. Часто можна зустріти три покоління сім'ї, які працюють разом в такій установі; багато установ належать тій самій сім'ї протягом поколінь[2].

Готелі типу «Ґастгауз» поширені в Німеччині, Австрії, Швейцарії та інших європейських країнах навколо Німеччини. Деякі з них прикрашені розписами (так званими Lüftlmalerei), які зображують казкові історії або місцевих легендарних діячів.

Етимологія[ред. | ред. код]

Ґастгауз у перекладі з німецької мови означає «гостьовий дім». Gasthof — це варіація слова, Landhaus означає «заміський будинок» (хоча по суті, обидва слова мають однакову концепцію, проте друге означає будинок в сільській місцевості) та Pension означає «пансіонат» або невеликий готель. Обід та вечерю (Mittagessen und Abendessen) зазвичай подають відвідувачам, як у звичайному ресторані, але сніданок (Frühstück) зазвичай зарезервований для гостей, що залишаються на нічліг. Такий готель також часто буде мати відкрите місце для пивного саду (Biergarten) навесні та влітку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gasthaus - English translation in English - Langenscheidt dictionary German-English. en.langenscheidt.com (нім.). Архів оригіналу за 27 липня 2020. Процитовано 27 липня 2020.
  2. Gasthaus | Definition of Gasthaus by Oxford Dictionary on Lexico.com also meaning of Gasthaus. Lexico Dictionaries | English (англ.). Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 27 липня 2020.