Гаттер (філателія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гаттер
Зображення
CMNS: Гаттер у Вікісховищі
Лист марок НДР (1953) з надрукованим на доріжках (гаттерах) зображенням андріївських хрестів.

Гаттер (англ. gutter), також доріжка або сполучник, — у філателії, аналогічно поліграфії, назва смуги між поштовими марками в марковому аркуші, яка відокремлює один від одного окремі сектори, за якими великий друкарський лист буде поділено на марочні листи зручного для реалізації у поштових відділеннях формату.

Сьогодні, звісно, депресивний Blue Monday, але саме сьогодні я розсилала листи з посиланнями на чат детективного курсу «Як написати вбивство» і організаційною інформацією.

Опис[ред. | ред. код]

Оскільки друкарські листи, як правило, розрізаються ще в друкарні, то на випущених в обіг марках їх зазвичай не буває. Однак іноді до колекціонерів потрапляють нерозрізані аркуші, а в деяких випадках аркуші спеціально друкуються таким чином, щоб на готовому аркуші така доріжка залишалася. Іноді на гаттерах друкуються фірмові знаки, емблеми, рекламні чи інформаційні написи чи малюнки.

В результаті відмінностей у нарізці листів залежно від позицій у листі відповідних марок виникають різні комбінації марок та доріжок:

Аркуш земських марок Краснінського повіту (1912) з вузькими гаттерами
  • Гаттер-пари (gutter pair; пара з доріжкою, або пара зі сполучником), — дві поштові марки, розділені гаттером (доріжкою)[1].
  • Гаттер-квартблок, або квартблок з доріжкою — квартблок з чотирьох марок, коли або вертикальні, або горизонтальні пари, або й ті, й інші розділяє доріжка[2].

Оскільки зубцювання на марках перфорується звичайним чином, доріжка між марками часто виходить однакового з поштовою маркою розміру.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пара с перемычкой. Русско-английский толковый словарь филателистических терминов — П. Юный филателист. Белпочта. Архів оригіналу за 11 квітня 2019. Процитовано 11 квітня 2019.
  2. Mystic Stamp: Stamp Collecting Questions and Answers. [Архівовано 2009-02-17 у Wayback Machine.](Перевірено 16 жовтня 2009)

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]