Герберт Акстер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герберт Акстер
Герберт Акстер (п’ятий зліва) з Магнусом фон Брауном (крайній зліва, обрізаний), двома американськими солдатами, Вальтером Дорнбергергом, Вернером фон Брауном (у центрі), Гансом Лінденбергом і Бернхардом Тессманом після капітуляції союзникам в 1945.
Народився 3 листопада 1899(1899-11-03)
Помер 25 травня 1991(1991-05-25) (91 рік)
Дюссельдорф, Німеччина
Країна  Німеччина
Діяльність науковець, адвокат
Знання мов німецька

Герберт Акстер (нім. Herbert Axster) (3 листопада 1899 — 25 травня 1991) — німецький юрист, пов'язаний з операцією «Скріпка». Акстер працював начальником штабу німецької програми керованих ракет[1].

Воєнна та післявоєнна діяльність[ред. | ред. код]

Під час Другої світової війни Акстер служив начальником штабу Вальтера Дорнбергера, командувача Дослідницького центру армії Пенемюнде. Тут Axster допомагав у розробці німецької ракетної програми V-2[2]. Після капітуляції нацистської Німеччини, Акстер був відправлений до Сполучених Штатів у листопаді 1945 року. У січні 1947 року він почав працювати в уряді США у Форт-Блісс, Техас[1].

Розслідування OMGUS[ред. | ред. код]

Після його вербування в операцію «Скріпка» Акстер був досліджений Управлінням військового уряду Сполучених Штатів (OMGUS) як можлива загроза для Сполучених Штатів. Звіт OMGUS 1948 року про Акстер включав інтерв’ю з особами, які були знайомі з Акстером під час війни. Інтерв'ю описували чоловіка-садиста, який, як кажуть, використовував рабську працю у своєму приватному маєтку. Крім того, у звіті була згадка про дружину Акстера, яка була відкритою прихильницею нацистської партії[2]. Однак звіт завершився зміною початкової позиції OMGUS щодо Акстера, заявивши, що «Акстер не був військовим злочинцем і не був затятим нацистом. Досьє Герберта Акстера як особи достатньо чітке, і тому вважається, що він становить не більшу загрозу безпеці, ніж інші німці, які прибули до США з повними чіткими даними»[2]. Акстеру дозволили продовжити роботу в уряді США.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б Axster, Herbert Felix. Astronautix. Архів оригіналу за 28 грудня 2016. Процитовано 19 квітня 2017.
  2. а б в Hunt, Linda (April 1985). U.S. coverup of Nazi scientists. Bulletin of the Atomic Scientists. 2 (8): 18. Процитовано 19 квітня 2017.