Герб Тюрингії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Тюрингії
Дата створення / заснування 30 січня 1991
Зображення
Країна  Німеччина
Юрисдикція Тюрингія
CMNS: Герб Тюрингії у Вікісховищі

Земельний герб Тюрингії — символ німецької федеральної землі Тюрингія. На гербі у блакитному щиті барвистий лев Людовінгів, посмугований на сім частин червоним і срібним кольором, озброєний золотом, увінчаний золотою короною та супроводжений вісьмома срібними зірками.

Герб Тюрингії дуже схожий на герб Гессену. Гессенський лев також стоїть у синьому полі, але посмугований дев'ять разів сріблом і червоним кольором і озброєний золотом. Він некоронований і відсутні зірки. На відміну від герба Тюрингії, герб увінчаний так званою народною короною.

Історія герба

[ред. | ред. код]
Повний герб ландграфа Альбрехта з Веттіна близько 1265 року

Найстарішим кольоровим зображенням оригінального тюрингського герба є герб ландграфа Конрада Тюринзького з ХІІІ століття. Війна за Тюринзько-Гессенську спадщину у 1264/65 рр. дала Гессену політичну незалежність, і відтоді на гербі Гессена був барвистий лев (зворотні смуги: срібно-червоні).

Герб 1933—1945 років

[ред. | ред. код]
Герб Тюрингії 1933—1945

Державний герб землі Тюрингія був затверджений 7 квітня 1921 року. На ньому зображено сім срібних зірок на червоному тлі. Сім зірок представляють сім земель Саксен-Веймар-Айзенах, Саксен-Майнінген, Саксен-Гота, Саксен-Альтенбург, Фольксштат Ройс, Шварцбург-Зондерсхаузен і Шварцбург-Рудольштадт, з яких країна була утворена 1 травня 1920 року.

Герб з 1945 по 1952 рік

[ред. | ред. код]
Герб Тюрингії 1945—1952
Версія герба без корони

У 1933 році націонал-соціалістичний державний уряд запровадив для землі інший герб, оскільки націонал-соціалістів турбували зірки, які нагадували зірки Давида. Земельний герб, спроєктований націонал-соціалістами, показував гессенського лева посередині (символ ландграфів Тюрингії) зі свастикою в правій лапі, у верхній частині саксонський діамантовий вінок (символ ернестинських областей) і шварцбурзького орла. Нижче були реусський лев і курка Геннеберга. Структура і зміст герба тісно ґрунтувалися на гербі Герцогства Саксен-Кобург і Гота і використовувалися з 1933 по 1945 рік. Як малий державний герб влада використовувала лише серцевий щит. Герб був розроблений альтенбурзьким художником Ернстом Мюллером-Грефе. Через свою символічність його також називали «Тюрингським зоопарком».

Герб з 1921 по 1933 рік

[ред. | ред. код]
Герб Тюрингії 1921—1933 рр.

У липні 1945 року Тюрингія отримала свій третій земельний герб — золотого лева на червоному тлі в супроводі восьми срібних зірок. Новододана зірка символізувала ті райони прусської Тюрингії — адміністративного округу Ерфурт, який у 1944 році був виділений із провінції Саксонія, включно з районом Рейху Шмалькальден, який відтоді був її частиною — які були інтегровані в країну в літо 1945 року. У НДР державний герб Тюрингії було скасовано 1952 року.

Чинний герб

[ред. | ред. код]

У 1991 році опис сучасного герба Тюрингії було виведено з історичної основи, він є частиною «Закону про державні герби землі Тюрингія від 30 січня 1991 року»[1]. Восьма зірка позначає колишню прусську та колишню частково гессенську територію, що належить до Вільної держави Тюрингія (включаючи Артерн, Ерфурт, Мюльхаузен, Нордхаузен, Шмалькальден і Зуль). Ескіз герба — проєкт тюрингського графіка Лотара Фройнда 1992 року.

Громадський символ

[ред. | ред. код]
Герб Тюрингії для всіх

Оскільки оригінальна версія герба може використовуватися лише державними установами, модифікована версія була розроблена як емблема для громадськості, яка хоче показати свою солідарність з Тюрингією.

Галерея гербів

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]
Поштова марка 1994 року із серії: Герби земель Федеративної Республіки Німеччина

Література

[ред. | ред. код]
  • Peter Heß: Das Thüringer Landeswappen. (= Thüringen. Blätter zur Landeskunde.) Herausgegeben von der Landeszentrale für Politische Bildung Thüringen. 4., überarbeitete Auflage, Erfurt 1995, 8 Seiten.
  • Frank Boblenz: Das Thüringer Landeswappen von 1921. In: Archive in Thüringen. Sonderausgabe, 1997, S. 27–33.
  • Frank Boblenz: Landeswappen, Landesfahne und Landesfarben. In: Thüringen-Handbuch. Territorium, Verfassung, Parlament, Regierung und Verwaltung in Thüringen 1920 bis 1995. (= Veröffentlichungen aus Thüringischen Staatsarchiven. 1). Herausgegeben von Bernhard Post und Volker Wahl. Weimar 1999, ISBN 3-7400-0962-4, S. 190—202.

Веб-посилання

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Der Präsident des Landtags: Gesetz über die Hoheitszeichen des Landes Thüringen vom 30. Januar 1991. In: Thüringer Landtag (Hrsg.): Gesetzblatt für das Land Thüringen. Nr. 1/1991, 31. Januar 1991, S. 1 (thueringen.de).