Герцог Ланкастерський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Герцогиня Ланкастерська)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб герцогів Ланкастерських

Ге́рцог Ланка́стерський (англ. Duke of Lancaster) — англійський спадковий титул. Належав бічній лінії королівської династії Плантагенетів та успадкований від них Ланкастерами. Назва походить від Ланкастера.

Історія[ред. | ред. код]

Титул графа Ланкастера було вперше надано Генріхом III його другому сину — Едмунду Горбатому.

Старший син і спадкоємець Едмунда — Томас — був одним з лідерів баронської опозиції Едуарду II. Король стратив родича й конфіскував його володіння.

За кілька років після цього титул та володіння графів Ланкастерів успадкував брат страченого — Генрі на прізвисько «Крива шия», що вже мав титул графа Лестера.

Його син — Генрі Гросмонтський — був зведений (1351) Едуардом III у герцоги. Його дочка Бланка стала до шлюбу (1359) зі своїм далеким родичем — Джоном Гонтом (сином Едуарда III), якого 1362 року звели у герцоги Ланкастер.

Його старший син, який 1399 року постав на англійський престол під ім'ям Генріха IV, був родоначальником Ланкастерського королівського дому (1399—1461). Після того як онук Генріха IV — Генріх VI — загинув у Тауері, а син останнього, Едуард, загинув у битві під Тьюксбері (1471), чоловіча лінія Ланкастер згасла.

Герцоги[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Энциклопедический словарь : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. : Ф. А. Брокгауз, И. А. Ефрон, 1890—1907.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Герцог Ланкастерський

Cawley, Charles, Earls of Lancaster, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy