Гиржауський монастир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гиржауський монастир
Mănăstirea Hîrjăuca

Дата заснування 1740
Основна юрисдикція  Молдова

Гиржауський монастир ( рум. Mănăstirea Hîrjauca ) — монастир у Молдові, розташований на північ від села Гиржаука, під юрисдикцією Унгенської та Ніспоренської єпархії Митрополії Кишинева і всієї Молдови .

Історія[ред. | ред. код]

За словами дослідника Павла Крушевана, на місці нинішнього монастиря старець на ім'я Теодозій побудував невеликий молитовний будинок для втікачів, які знайшли притулок у Кодрі. Пізніше до нього приєдналися двоє ченців з монастиря Нямець, ієромонах Варсонуфій та монах Інохентій (родом з Келераша). Для служіння цій новій чернечій громаді боярин Нікуліта побудував невелику дерев'яну церкву з очеретяним дахом на честь «Успіння Богородиці». За цією версією, роком заснування скиту вважається 1740. [1] За іншою версією, монастир вже існував у 1642 році, коли рацеші з Хірішен заснували на його території дерев’яну церкву на честь «Успіння Пресвятої Богородиці». [2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Scurt istoric al Mănăstirii „Înălțarea Domnului”, Hîrjauca. Mănăstirea Hîrjauca. Процитовано 1 червня 2022.
  2. Brihuneț, Manole (2013). Edificii de cult din satele raionului Telenești: istorie și actualitate. Т. XXXII. Cercetări Istorice. с. 258.