Глобальні партнери НАТО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Глобальні партнери НАТО або партнери по всьому світу[1] — це країни, які співпрацюють з НАТО на регулярній основі, але не можуть приєднатися до альянсу через статтю 10, яка обмежує право приєднатися до альянсу лише країнами Європи[2].

Глобальні партнери знаходяться на тому ж рівні, що й країни з Індивідуальним планом партнерства, щодо роботи пліч-о-пліч із державами-членами НАТО над «низкою спільних наскрізних викликів безпеці, таких як кіберзахист, боротьба з тероризмом, нерозповсюдження зброї і стійкість»[3]. Багато глобальних партнерів НАТО також є основними союзниками США поза НАТО. Ці країни тісно співпрацюють зі Збройними силами Сполучених Штатів і користуються іншими військовими та фінансовими перевагами. 18 квітня 2024 року Аргентина офіційно подала заявку на участь у Програмі глобального партнерства НАТО[4][5].

Члени

[ред. | ред. код]

Призупинені члени

[ред. | ред. код]

Заявники

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. dmalloy (6 лютого 2023). NATO is entering a new phase in the Indo-Pacific. Atlantic Council (амер.). Процитовано 6 травня 2023.
  2. NATO chief says Brazil, other Latin American countries could become 'partners'. Reuters (англ.). 3 квітня 2019. Процитовано 6 травня 2023.
  3. а б NATO. Partners. NATO (англ.). Процитовано 7 травня 2023.
  4. а б Argentina applies to be NATO "Global Partner". The Atlas News. 18 April 2024.
  5. а б Argentina applies for status of NATO's global partner. TASS. 18 April 2024.