Горбоконик (фільм, 2021)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горбоконик
рос. Конёк-Горбунок
Жанр драматичний фільм і пригодницький фільм
Режисер Погодін Олег Георгійович
Продюсер Сергій Сельяновd, Aleksandr Gorokhovd і Anton Zlatopolskyd
Сценарист Погодін Олег Георгійович
У головних
ролях
Антон Шагінd, Дерев'янко Павло Юрійович, Єфремов Михайло Олегович і Андреєва Пауліна Олегівна
Оператор Башта Володимир Володимировичd
Композитор Бурляєв Іван Миколайовичd
Художники Анастасія Карімуліна, Ізабела Чихонська/Izabela Cichońska (художники-постановники)
Надія Васильєва (художник по костюмах)
Кінокомпанія Columbia Pictures, STV[d], Росія-1 і Federal Fund for Social and Economic Support of Domestic Cinematographyd
Дистриб'ютор Sony Pictures
Мова російська
Країна  Росія
Кошторис 760 000 000 крб.
IMDb ID 11390180
ctb.ru/films/konek-gorbunok/

«Горбоконик» (рос. «Конёк-Горбунок») — російський фільм у жанрі фентезі режисера Олега Погодіна у співавторстві сценарію з Олексієм Бородачовим, екранізація одноіменної казки Петра Єршова. У головних ролях Антон Шагін і Пауліна Андрєєва. Продюсери — Сергій Сельянов, Олександр Горохов і Антон Златопольський. Виробничі компанії фільму СТВ, «Росія-1» та CGF відповідали за дизайн фільму.

Історія створення[ред. | ред. код]

Основні зйомки розпочалися у 2018 році у великому павільйоні у Санкт-Петербурзі, де фантастичний світ Єршова відтворювали у точній копії казкового міста. Фільм був виставкою кіновиробництва, що вимагала професійну допомогу костюмерів і сценографів, постановочної бригади, інженерів-програмістів з фоновими візуальними ефектами, акторів, актрис та операторів.

Стиль, використаний у фільмі, був покликаний відтворити царський період часу, описаний у казці Єршова, з використанням комбінації Архітектура російського модерну і казковими елементами. У фільмі розповідається про Івана, який не царевич, не богатир, не красень, а старші брати і зовсім його дурнем вважають. Але все змінюється, коли в Івана з'являється друг і вірний помічник — Коник Горбунок. Івану з Коньком доведеться перевірити свою дружбу на міцність, зіткнутися з підступним противником, подолати неймовірні випробування та зустріти таке кохання, заради якого варто ризикнути всім.

Спочатку фільм планували випустити у широкий прокат 5 березня 2020 року, але перенесли на 18 лютого 2021 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Історія починається з того, що батько кличе трьох своїх синів та показує їм витоптане поле пшениці. Батько наказує синам заступити вночі у варту, щоб вони дізналися, хто витоптав пшеницю, а брати, у свою чергу, відправляють туди молодшого Івана-дурня.

Вночі Іван, мило говорячи з їжаком, якого він до цього врятував, бачить обриси кобилиці і кидає мотузку в туманну хмару. Несподівано мотузка натягується, і кобилиця починає нести його полями і луками. Вони падають у болото, і Іван витягає кобилу, що тоне, використовуючи колесо водяного млина. Будучи пов'язаною, вона плаче, і герой, пошкодувавши її, відпускає на волю, взявши слово, що та не більше топтатиме їх поля. На ранок у стайні він виявляє двох прекрасних коней і знайомиться з маленьким Коньком-Горбунком. Той розповідає, що його відправила матінка-кобилиця на допомогу та підтримку. Іван, бажаючи виручити грошей за коней, веде їх на ринок. Там їх бачить цар і наказує відвести коней у свої стайні, говорячи, що насправді це його коні. Не отримавши грошей, Іван просить Конька допомогти йому, і той свистом закликає коней назад. Цар пропонує Іванові посаду найголовнішого конюха, і він погоджується. Згодом народ починає любити Івана дедалі більше. Цар бажає стратити його, проте не може знайти причини. Спальник нагадує йому ідею відправити конюха за Жар-птицею, та був стратити за невиконання царського наказу, оскільки думає, що Іван зможе знайти її. Іван і Коник вирушають на пошуки Жар-птиці. Зібравши сон-горіхи, вони знаходять притулок птаха і висипають їх. Та, сплювавши всі горіхи, засинає. Іван заковує птаха в ланцюзі. На ранок Коник розповідає, що птах може розпалюватися тільки на волі. У ланцюгах вона плаче, і Іван відпускає її на волю. Після повернення кати ведуть Івана на плаху. Той стверджує, що спіймав Жар-птицю, але відпустив її на волю, але йому ніхто не вірить. Коли сокира вже заноситься над його головою, з'являється Жар-птиця, і страту скасовують.

Цар, ненавидячи Івана дедалі більше, по наущению Спальника відправляє конюха за Цар-девицей, думаючи, що з цим завданням не впорається, оскільки дівчина живе у Крижаній країні високої скелі. Однак Іван і Конек дістаються місця призначення. Дівчина прокидається від сну і каже Івану, що не хоче виходити заміж, оскільки героїв не залишилося, після чого стрибає у прірву. Іван не роздумуючи кидається за нею, а внизу їх обох підхоплює Коник. Цар хоче одразу грати весілля, проте дівчина відмовляється виходити заміж без бабусиного кільця, яке вона впустила в океані. Іван, який встиг закохатися в Цар-дівчину, просить у Царя нездійсненну роботу, щоб не думати про майбутнє весілля і саму дівчину. Втішний Цар відправляє Івана за кільцем. Коник, який поговорив із Сонцем, Місяцем і Вітром, дізнається, де знаходиться кільце, і вони з Іваном летять до Риби-кита. Як виявилося, кит закутий у ланцюзі через те, що багато років тому проковтнув кораблі, але не знає, як випустити їх на волю. Іван змушує його чхнути, і через десятки років кораблі випливають у море. На подяку кит надсилає до них краба, який приносить їм кільце Цар-дівчини. Після повернення Іван приходить до дівчини в вежу і просить вийти за нього заміж. У опочивальню вриваються царські охоронці і ув'язнюють Івана під арешт за спробу викрадення. Цар вже готовий зіграти весілля, але наречена просить його омолодитися за рецептом бабусі, викупавшись у котлах з окропом, крижаною водою і киплячим молоком. Спальник радить перед стратою випробувати казани на Івані. Вночі дівчина розповідає Конькові, що в перший котел треба кинути кільце її бабусі, у другий — перо Жар-птиці, а в третій — квітка життя та смерті, що росте на краю світу, і тоді Іван залишиться живим. Коник вирушає на пошуки квітки. Вранці Цар лицемірно заявляє, що дає Іванові шанс на викуплення, і наказує йому стрибати в казани. У перший котел дівчина кидає своє кільце, і Івана виносить звідти в безпеці, у другий падає перо, і він також залишається неушкодженим. У цей час Конек знаходить квітку і дізнається від неї, що на того, хто зірве її, чекає смерть. Незважаючи на це попередження, він зриває квітку заради порятунку Івана і встигає доставити її, коли Іван опиняється у третьому казані. Оновлений Іван опиняється перед дівкою, а Цар стрибає у перший котел. З котла виривається величезний міхур, який забирає Царя, що лається, за тридев'ять земель. Коник терпляче чекає своєї смерті, але Цар-дівиця каже йому, що слова квітки - перевірка, і якби Коник не зірвав його, то насправді помер би, але тепер він не помре ніколи.

Народ вимагає нового царя, і ним стає Іван. Вони з Цар-дівчинкою грають весілля.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Антон Шагін Іван-дурень Іван-дурень
Михайло Єфремов Цар Цар
Пауліна Андрєєва Цар-дівиця Цар-дівиця
Ян Цапник Спальник Спальник
Олег Тактаров Воєвода Воєвода
Олександр Лушин літописець літописець
Анатолій Свєшніков глашатай глашатай
Євген Капітонів батя батя
Віталій Кононов Данила Данила
Ілля Борисов Гаврила Гаврила
Андрій Феськов Тряпкін-Тапкін Тряпкін-Тапкін
Сергій Бизгу казначей казначей

Ролі озвучували[ред. | ред. код]

Актор Роль
Сергій Бурунов Царь Царь
Павло Дерев'янко Конек-Горбунок Конек-Горбунок
Ляйсан Утяшева Жар-птиця Жар-птиця
Олександр Семчев Чудо-Юдо, Риба-кит Чудо-Юдо, Риба-кит
Костянтин Ларченко Вітер Вітер
Віталія Корнієнко Квітка Квітка

Реліз[ред. | ред. код]

Спочатку планувалося, що фільм вийде у прокат 22 жовтня 2020 року, але пізніше його випуск було перенесено на 18 лютого 2021 року. COVID-19 відклав вихід фільму Маркетинг фільму було запущено, щоб освіжити пам'ять про фільм. Трейлери вийшли в ефір два роки тому. Телеканал «Росія 1» та Sony Pictures сформували промо-програму фільму. Прем'єра пригодницького фантастичного фільму «Коник Горбунок» відбулася в Москві в кіноцентрі «Жовтень». У червні 2021 року гурт Grindstone Entertainment придбав права на фільм і планує показати його в 2022 році жителям Північної Америки. Планується показ у Європейських країнах: Німеччині, Австрії, Швейцарії, Франції, Португалії, Польщі, Туреччині та Південній Кореї. У липні 2021 року компанія Luminescence уклала угоду New Select про продаж прав на показ «Коника-Горбунка» на території Японії.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]