Горщик каші (казка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Горщик каші (Солодка каша, Горщик, вари!, нім. Der süße Brei) — казка про чарівний горщик, який був здатен сам зварити кашу. Сюжет було запозичено з фольклору германських племен, адаптовано й записано братами Грімм.

Сюжет[ред. | ред. код]

У сім'ї бідної дівчинки, яка живе вдвох зі своєю матір'ю, стало нічого їсти. У лісі дівчинка зустрічає стару, яка дарує їй чарівний горщик, якому варто лише сказати: «Горщик, вари!» — і він сам починає варити чудову солодку пшоняну кашу в необмеженій кількості. Щоб його зупинити, слід промовити: «Горщик, не вари!». Якось, коли дівчинка пішла з дому, її мати варила кашу. Жінка забула слова, які треба сказати, аби горщик припинив готувати. Через це все місто заливала смачна каша, аж поки дочка не повернулася додому й не вимовила потрібну фразу. На той час горщик наварив уже стільки, що мандрівники та перехожі вимушені були проїдати собі дорогу серед каші.

Інтерпретація[ред. | ред. код]

Ілюстрація 1909 року. Мешканці проїдають дорогу до міста через гору каші.
Ілюстрація 1909 року. Мешканці проїдають дорогу до міста через гору каші.

Надія на диво, яке може врятувати людей у деяких випадках, була джерелом бродячих сюжетів, які тривалий час ходили в усній традиції. Веселе й химерне зображення міста, вуличками й артеріями якого тече каша, було яскравою ілюстрацією доктрини: коли комусь довірено дива, не слід намагатися привласнити їх собі. Це може призвести до неприємностей. Той факт, що в казці дивом володіє проста дівчинка, мало зміцнювати в дітях упевненість у собі.

Горщик для приготування гарячої їжі, подарований старою, інтерпретується в психології як функція архетипу матері[1]. Інтерпретація Фріделя Ленца ґрунтується на стародавньому індійському позначенні сонця та місяця як двох небесних котлів із кашею, яких може досягти лише дитяча душа[2].

У 1953 році за мотивом чеської народної казки «Горщик, вари!» було знято однойменний мультфільм, режисером якого став Вацлав Бедржих. У 1984 році студією «Союзмультфільм» було випущено радянський мальований мультиплікаційний фільм «Горщик каші», режисер — Наталія Голованова.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hedwig von Beit: Symbolik des Märchens. Francke, Bern 1952, S. 167—168.
  2. Friedel Lenz: Bildsprache der Märchen. 8. Auflage. Freies Geistesleben und Urachhaus, Stuttgart 1997, ISBN 3-87838-148-4 , S. 66-68.