Гракл нікарагуанський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гракл нікарагуанський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Трупіалові (Icteridae)
Рід: Гракл (Quiscalus)
Вид: Гракл нікарагуанський
Quiscalus nicaraguensis
Salvin & Godman, 1891
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Посилання
Вікісховище: Quiscalus nicaraguensis
Віківиди: Quiscalus nicaraguensis
ITIS: 562672
МСОП: 22724317
NCBI: 643686

Гракл нікарагуанський[2] (Quiscalus nicaraguensis) — вид горобцеподібних птахів родини трупіалових (Icteridae).

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений на заході Нікарагуа та півночі Коста-Рики. Трапляється в основному в районі озер Нікарагуа і Манагуа, але його ареал дещо розширився за рахунок вирубки лісів і створення пасовищ людиною. Можливо, він нещодавно поширився до Коста-Рики, де його можна знайти в окрузі Каньо-Негро. Гніздиться лише в болотистій місцевості, але шукає їжу в чагарниках, вологих пасовищах, уздовж берегів озер і річок.

Опис[ред. | ред. код]

Це птах середнього розміру з досить довгим хвостом, дзьобом і ногами. Дзьоб і ноги чорні, а очі блідо-жовті. Довжина самця становить близько 31 см, а самиці — близько 25 см. Оперення дорослого самця повністю чорне з райдужним фіолетовим блиском на череві та хвості, фіолетово-зеленим на голові, спині та грудях і синьо-зеленим на більшій частині крила. Хвіст самця має V-подібну форму, піднімається від центру до зовнішніх пір'я. Незрілі самці більш тьмяні та менш яскраві, ніж дорослі, з коричневим животом і стегнами. Самиця коричнева зверху зі блідою надбрівною смугою, що стає помітнішою завдяки темним лоруму та вушними покривами. Стегна, боки та криючі покриви хвоста темно-коричневі, тоді як решта нижньої сторони рудувата, темніша у верхній частині грудей і блідіша на горлі та животі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Нікарагуанський гракл може бути моногамним або бігамним — самці іноді спаровуються з двома самками. Він гніздиться колоніями з менше ніж десять гнізд у кущах і деревах, що межують з болотами. Гніздо — це грубо сконструйована чашка з рослинного матеріалу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2022). Quiscalus nicaraguensis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 12 червня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]