Гра води

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гра води
фр. Jeux d'eau
Композитор Моріс Жозеф Равель
Створено 1901
Видано 1902
Тональність Мі мажор
Інструментування фортепіано
Прем'єра
Дата 1902

CMNS: Гра води у Вікісховищі

«Гра води» (фр. Jeux d’eau) — твір для фортепіано Моріса Равеля. Написаний в 1901 році; присвячений Ґабріелю Форе, у якого Равель у той час навчався. Вперше виконаний публічно в 1902 році Рікардо Віньесом.

Композитор описував «Гру води» таким чином: «Ця п'єса, навіяна шумом води і іншими музичними звуками, чутними у фонтанах, водоспадах і струмках, побудована на двох темах, подібно сонатному алегро, хоча і не дотримується класичного тонального плану»[1]. На авторському рукописі надписані цитата з Анрі де Реньє (часто включається до видання твору як епіграф): «Річковий бог, що сміється над водою, що лоскоче його» (фр. «Dieu fluvial riant de l'eau qui le chatouille…»).

У п'єсі відчутно вплив Ліста — його «Фонтанів вілли д'Есте» (в оригіналі назва подібна: «Les jeux d'eaux à la Villa d'Este»).

«Енциклопедією піаністичної фактури сучасної музики» назвав «Гру води» музикознавець А. Альшванг[2].

Серед численних записів п'єси можна відзначити записи Альфреда Корто, Вальтера Гізекінга, Бенно Мойсейовича, Еміля Гілельса, Святослава Ріхтера, Ерла Вайлда, Марти Аргеріх, Паскаля Роже.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Морис Равель. Краткая автобиография [Архівовано 19 листопада 2011 у Wayback Machine.] // Сайт Российского государственного музыкального телерадиоцентра
  2. Альшванг А. Произведения Дебюсси и Равеля. — М., 1963. — С.168.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Гра води