Глен-Мор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Грейт-Глен)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Глен-Мор на мапі
Грейт Глен/Краєвид на Лох-Несс
Краєвид Лох-Ойх

Глен-Мор (англ. Glen More, шотл. гел. Gleann Mòr), також Грейт-Глен (англ. Great Glen) — вузька тектонічна долина на півночі острова Велика Британія, що розташована на транскуррентному розломі Грейт-Глен (розлом відбувся 350 млн років тому під час Каледонського орогенезу) що прямує Гайлендсом і розділяє його на Північно-західне Шотландське нагір'я і Грампіанські гори. Долина тягнеться 97 км[1] з північного сходу на південний захід — від затоки Морі-Ферт у міста Інвернесс до затоки Лох-Лінне у Форт-Вільяма. Знаходиться на території найбільшої області Шотландії — Гайленд.

Крайні точки долини з'єднані судноплавним Каледонським каналом, який проходить по озерам льодовикового походження Лох-Несс, Лох-Ойх і Лох-Лохі. Поверховість низовини займають торфовища і вересові пустки[2] У південного закінчення долини знаходиться найвища вершина Великої Британії — гора Бен-Невіс.

Про повстання якобітів 1715 року нагадують кілька фортів (Форт-Огастус, Форт-Джордж). У 2002 році по долині відкрито пішохідний маршрут Great Glen Way[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Glen-Mor в онлайн-версії «Encyclopædia Britannica». (англ.)
  2. Большая советская энциклопедия : в 30 т. / главн. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : «Советская энциклопедия», 1969—1978. (рос.)
  3. Great Glen Way (англ.). Undiscovered Scotland. Архів оригіналу за 28 березня 2010. Процитовано 16 травня 2010.

Література[ред. | ред. код]

  • Cudowny Świat. Najpiękniejsze zakątki i krajobrazy. Warszawa: Przegląd Readers's Digest, 2000. ISBN 83-88243-10-1.