Гундіхаузен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гундіхаузен
Gundihausen
—  Частина громади  —
Вид Гундіхаузен
Вид Гундіхаузен
Герб Гундіхаузен
Герб
Координати: 48°27′ пн. ш. 12°08′ сх. д. / 48.450° пн. ш. 12.133° сх. д. / 48.450; 12.133
Країна Німеччина Німеччина
Земля Баварія
Округ Нижня Баварія
Район Ландсгут
Площа
 - Повна км²
Висота над р.м. 469 м 
Населення (1987)
 - Усього 95
 - Густота 95/км²
Часовий пояс CET (UTC+1)
 - Літній час CEST (UTC+2)
Поштовий код 84186
Телефонний код(и) 08705
Ідентифікаційний код 09 2 74 185
Вебсайт: www.vilsheim.de
Гундіхаузен. Карта розташування: Німеччина
Гундіхаузен
Гундіхаузен
Розташування на карті Німеччини
Мапа


Гундіхаузен (нім. Gundihausen) — частина громади Фільсгайм (Gemeindeteile) в Німеччині, в землі Баварія.

Парафіяльне селище (Pfarrdorf) Гундіхаузен розташоване в адміністративному округу Нижня Баварія в районе Ландсгут на державному шляху 2054 (der Staatsstraße 2054) приблизно в двох кілометрах на схід від Фільсгайму. Населення складає 95 осіб (на 1987 рік).[1].

Істория[ред. | ред. код]

Гундіхаузен вважається одним із найстаріших баварських міст. Своєю назвою він завдячує засновнику Хофмарка[de] «Гундвіхе» (Gundwihe), який також вважається будівельником першої церкви, яка, за непідтвердженими даними, була відкрита у 742 році. Першу документальну згадку можна знайти лише у 1050 році у традиційному кодексі колегіального монастиря св. Кастул а у Моосбурзі[de] як пожертвування. Назва в його первісному значенні «Gundiwighusin» (поряд з будинками Gundwihe) мала з часом зазнати деяких змін через діалект: Gumweghusen (1315), Gundlhausen, Gumihausen, Gundehausen.

Гундіхаузен підпорядковувався муніципалітету Райхерсдорфа. З першим муніципальним указом 1808 р.[de] включений до податкового округу Райхерсдорф і з другим муніципальним указом 1818 р. муніципалітет Райхерсдорф включений в район Ландсгут . У 1900 році назва громади була змінена на «Gemeinde Gundihausen». Раніше незалежні муніципалітети Фільсгайм, Гундіхаузен та Мюнхсдорф були об'єднані у нинішній муніципалітет Фільсгайм під час муніципальної реформи[de] у 1978 році.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Католицька парафіяльна церква Діви Марії (Mariä Namen[de]) - Тринефна церква в стилі пізньої готики, створена за зразком Церкви Святого Йодока[de] у Ландсгуті, датується другою половиною 15 століття. У величному головному вівтарі в стилі бароко кінця 17 століття знаходиться готична різьблена постать Марії близько 1500 року. Образ чудотворної Богородиці зробив Гундіхаузен одним із найвідоміших місць паломництва в Нижній Баварії.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Гундіхаузен