Густаф Віллем ван Імгофф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Густаф Віллем ван Імгофф
нід. Gustaaf Willem van Imhoff
Густаф Віллем ван Імгофф
Густаф Віллем ван Імгофф
Портрет Густафа Віллема ван Імгоффа.
Прапор
Прапор
27-й Генерал-губернатор Голландської Ост-Індії
28 травня 1743 — 1 листопада 1750
Попередник: Йоганнес Теденс
Наступник: Якоб Моссель
 
Народження: 8 серпня 1705(1705-08-08)
Лер, Нижня Саксонія, Німеччина
Смерть: 1 листопада 1750(1750-11-01) (45 років)
Батавія[d], Нідерландська Ост-Індія
Країна: Німеччина і Голландська республіка
Батько: Wilhelm Heinrich, Freiherr von Imhoffd[1]
Мати: Isabella Sophia Boreeld[1]
Діти: Isabella Anthonia van Imhoffd[1]

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Густаф Віллем ван Імгофф (нід. Gustaaf Willem van Imhoff; 8 серпня 1705 — 1 листопада 1750) — двадцять сьомий генерал-губернатор Голландської Ост-Індії.

Густаф Віллем ван Імгофф

Біографія[ред. | ред. код]

Густаф Віллем ван Імгофф народився в місті Лер в Східній Фризії, недалеко від кордону з Нідерландами. Його батько, Вільхельм Хінріх Фрайхер фон Імгофф походи зі шляхетського роду Імгоффів, а його мати була дочкою Якоба Бореля, мера Амстердаму.

В 1725 році ван Імгофф вступив на службу до Голландської Ост-Індійської компанії (VOC) і переїхав до Батавії. Він швидко просувався по кар'єрній драбині і 23 липня 1736 року став губернатором Голландського Цейлону (нині Шрі-Ланка).

На посаді губернатора Цейлону ван Імгофф поклав кінець заворушенням, що поширились там за попередньої адміністрації. Він налагодив конструктивні стосунки з Вірою Нарендрою Сінгхом, королем Канді. За його керівництва на Цейлоні була відкрита перша друкарська майстерня і вперше з'явилися друковані тексти сингальською мовою, в тому числі християнський молитовник і символ віри. Пізніше там буде надрукована і граматика сингальської мови. Ван Імгофф сприяв появі на Цейлоні перших плантацій кокосових пальм.

В січні 1739 року ван Імгофф вирушив до порту Кочі на південно-західному узбережжі Індії з метою створення звіту про стан голландського Малабару для керівництва компанії. Він виявив, що експансіонізм махараджі Мартанди Варми з Траванкору загрожує владі VOC у регіоні, і вирішив застосувати силу, щоб змусити правителів Малабару виконувати укладені домовленності. Ван Імгофф вимагав від Мартанди Варми відмовитись від анексії Каямкуламу[en], погрожуючи вторгненням у Траванкор в разі відмови. Мартанда Варма відмовив, заявивщи що переможе будь-які голландські війська, і що вже готує вторгнення до Європи.

Арешт ван Імгоффа

Цей конфлікт спричинив Траванкорсько-голландську війну. У битві під Колачелом 1741 року голландці були розбиті, і в 1753 році був підписаний Мавеліккарський договір, за яким сторони укладали мир.

12 березня 1740 року Густаф Віллем ван Імгофф передав посаду губернатора Цейлону Віллему Брюнінку і повернувся в Батавію, де побачив жахливі події Батавської різанини. Він піддав критиці дії генерал-губернатора Адріана Валкеніра, за що був заарештований і відправлений в Голландію. Керівництво компанії, однак, підтримало ван Імгоффа і призначило його новим генерал-губернатором. На своїй посаді він продовжив відновлення стабільності, започатковане Теденсом. Він особисто об'їздив Яву, щоб перевірити кожне відділення. Ван Імгофф заснував місто Бейтензорг, де відкрив латинську школу, поштове відділення, побудував лікарню і випустив газету. Боровся проти торгівлі опіумом.

Активна діяльність ван Імгофф багатьом не подобалася. Його втручання в справи яванських правителів призвели до Третьої яванської війни за спадщину. Він вирішив піти у відставку, одна керівництво компанії не прийняло його заяву, бо не мало компетентного кандидата. Густаф Віллем ван Імгофф продовжував залишатись на посаді генерал губернатора до смерті 1 листопада 1750 року.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Koshy, M. O. (1989). The Dutch Power in Kerala, 1729-1758. Mittal Publications. ISBN 978-81-7099-136-6. Архів оригіналу за 14 квітня 2021. Процитовано 7 травня 2021.
  1. а б в Pas L. v. Genealogics.org — 2003.