Гуччо Гуччі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гуччо Гуччі
італ. Guccio Gucci
Народився 26 березня 1881(1881-03-26)[2][1]
Флоренція, Королівство Італія
Помер 2 січня 1953(1953-01-02)[1] (71 рік)
Мілан, Італія
Країна  Італія
 Королівство Італія
Діяльність підприємець, модельєр, модельєр
Знання мов British Columbiansd
Діти (6) Альдо Гуччі і Родольфо Гуччі
Сайт gucci.com

Гуччіо Гуччі (Guccio Gucci) — італійський бізнесмен і дизайнер, засновник модного дому Gucci.[3]

Ранній життєпис[ред. | ред. код]

Народився 26 березня 1881 року в родині простого шкіряного майстра у Флоренції, столиці найбільш індустріально розвиненого регіону Італії, Тоскана.

Про життєві обставини його дитинства відомо мало. Вісімнадцятирічним підлітком Гуччіо переїхав до Лондона, де у тогочас найпрестижнішому готелі Європи Savoy, він врешті дослужився до досить престижної посади ліфтером.[3] Завдяки їй він міг напряму контактувати з найшанованішими відвідувачами: Вінстоном Черчіллем, Френком Сінатрою, Клодом Моне. Таким чином, робота дала йому змогу щодня спостерігати за публікою з вищих прошарків суспільства, отримувати нові зв'язки. Елегантність вбрання відвідувачів готелю та їх багажу, наприклад від H.J. Cave & Sons, надихнула хлопця на мрію колись самому виготовляти подібне.

По втраті посади, Гуччіо повернувся до Флоренції, де почав виготовляти шкіряні дорожні валізи та аксесуари для компанії Franzi. Усі попередні заощадження він відкладав на відкриття власної справи.[3]

Кар'єра[ред. | ред. код]

Мрія Гуччі здійснилась у 1921 р., коли у віці сорока років він відкрив свої майстерню та маленький магазинчик на Via della Vigna Nuova у Флоренції.[3] Компанія Gucci дістала назву за ім'ям свого власника.

Спочатку, бажаючи заманити клієнтів із вишуканим смаком, чоловік продавав як зроблені ним, так і імпортовані з Німеччини та Англії валізи, сумки та аксесувари для подорожей. Товари власного виробництва швидко почали славитись завдяки своїй якості. Поступово, через популярність та престиж кінного спорту серед людей великих статків, у Gucci освоїли виробництво дорогого одягу для жокеїв. Вироби Gucci остаточно стали позиціонуватись як елітні.

1935 року, через вторгнення Італії до Ефіопії, що відбулось за наказом Муссоліні, Лігою Націй на міжнародну торгівлю Італії було накладено ембарго. Аби залишитись на плаву, компанії Гуччіо довелось розширювати асортимент. Серед нових виробів з'явились взуття, гаманці та ремені. У 1937 році компанія стала випускати маленькі дамські сумочки. Також, через недостатні запаси шкіряних матеріалів, Гуччі відійшли від традиції і почали виробляти валізи і з тосканських конопель. На валізи додавались шкіряні ремінці. Врешті, цей товар став одним із найвпізнаваніших атрибутів компанії.

1937 р. за порадою сина, Гуччіо відкрив другий магазин у Римі.[3] По закінченню Другої світової війни, під час звільнення Риму союзними силами у червні 1944 року, Gucci отримали популярність і серед британських військових.

З 1947 серед використовуваних матеріалів з'явився бамбук, що також став символом компанії. У 1950-ті з'явилася на світ канонічна зелено-червоно-зелена стрічка.

У 1960-му марка Gucci була однією з найпопулярніших у світі високої моди. Деякі стверджували, що свій успіх Будинок здобув завдяки піару з боку подружжя Кеннеді. Це був час розквіту компанії.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Гуччіо Гуччі одружився 1901 року на спадковій кравчині, 24-річній Аіді Калвеллі, з якою мав шістьох дітей: 5 хлопчиків, серед яких Альдо та Родольфо Гуччі та 1 дівчинку - Грімальду.[3]

Альдо Гуччі, як старший син, допомагав батькові із компанією та навіть розробив культовий логотип фірми у 1933 р. Він був головою Gucci після смерті батька у 1953, і керував нею, присвятивши цьому майже всю решту життя, по 1986 рік.

  1. а б в Roglo — 1997. — 9000000 екз.
  2. https://pantheon.world/profile/person/Guccio_Gucci
  3. а б в г д е Guccio Gucci. Fashion Elite (амер.). 20 вересня 2016. Архів оригіналу за 4 листопада 2021. Процитовано 20 грудня 2020.