Гірські хвойні ліси Саян

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гірські хвойні ліси Саян
Телецьке озеро
Екозона Палеарктика
Біом Хвойні ліси помірної зони
Країни Росія, Монголія
Екорегіон позначено фіолетовим

Гірські хвойні ліси Саян (WWF ID:PA0519) — екорегіон, що охоплює середній рівень висот Саянських гір, обмежений тайгою Сибіру, на півночі та степами Монголії на півдні. Схили гір на середніх висотах покриті хвойним лісом. Екорегіон знаходиться в екологічній зоні Палеарктики. Площа екорегіону — 35 741 835 км².[1][2]

Розташування та опис[ред. | ред. код]

Екорегіон простягається приблизно на 2500 км від Кузнецького Алатау на захід, через західні і східні гірські хребти Саян до південно-східного берегу Байкалу.[2] Екорегіон охоплює середньовисотні схили гір з нижньою межею від 600 до 900 метрів над рівнем моря (залежно від місцевих умов) та верхньою межею 1800 метрів. Цей екорегіон має вельми високе біорізноманіття.[3]

Клімат[ред. | ред. код]

Через його висоту і відстань від океану, екорегіон має континентальний субарктичний клімат (класифікація кліматів Кеппена Dfc), який характеризується коротким, прохолодним літом, і дуже холодною, довгою зимою з великою різницею між денними та нічними температурами. На цей регіон також сильно впливає високий барометричний тиск над Монголією. Алтайські гори на заході від екорегіону перехоплюють вологі вітри із заходу; відповідно, більші опади на західних схилах, ніж на східних.

Флора і фауна[ред. | ред. код]

Лісовий пояс середньої висоти можна розділити на три підзони. Найвища над рівнем моря: тайга де домінує Larix sibirica, з помітною домішкою кущів і трав. Середня: (900 метрів — 1400 метрів), де домінують Abies sibirica, Pinus sibirica, Picea obovata. Нижня (від 600 метрів до 900 метрів) має ті самі дерева, що і середня підзона, але з більшою домішкою чагарників та трав. В екорегіоні зареєстровано понад 800 видів флори.

Заповідники[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Central Asia Southern Russia into northern Mongolia. Ecoregions of the World. GlobalSpecies.org. Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 31 березня 2018.
  2. а б Sayan montane conifer forests. Global Species. Архів оригіналу за червень 23, 2018. Процитовано 31 березня 2018.
  3. Central Asia Southern Russia into northern Mongolia. World Wildlife Federation. Архів оригіналу за 23 червня 2018. Процитовано 22 червня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]