Влаштування і обладнання кабінетів комп'ютерної техніки в навчальних закладах та режим праці учнів на персональних комп'ютерах (ДСанПіН)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Державні санітарні правила і норми «Влаштування і обладнання кабінетів комп'ютерної техніки в навчальних закладах та режим праці учнів на персональних комп'ютерах» (ДСанПіН 5.5.6.009-98)

Ці правила встановлюють:

  • нормативи фізичних чинників, що створюються комп'ютерами при їх роботі,
  • гігієнічні вимоги до проектування, виготовлення і експлуатації вітчизняних та експлуатації імпортних персональних комп'ютерів, що застосовуються в навчально-виховному процесі.

Правила містять вимоги до:

  • умов розміщення та обладнання кабінетів комп'ютерної техніки в навчально-виховних і позашкільних закладах освіти,
  • режиму праці дітей і підлітків на персональних комп'ютерах.

Правила поширюються на всі види персональних електронно-обчислювальних машин і їх складових частин (відеомонітори, системні блоки, клавіатуру, принтери та ін.) та ігрові комплекси, що сконструйовані на основі електронно-променевих трубок.

Правила затверджені Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.12.1998 № 9.

Галузь застосування[ред. | ред. код]

Ці правила встановлюють гігієнічні вимоги до приміщень та нормативи чинників, що створюються комп'ютерами при їх роботі; гігієнічні вимоги до проектування, виготовлення і експлуатації вітчизняних та експлуатації імпортних персональних комп'ютерів, що застосовуються в навчально-виховному процесі в закладах освіти різних форм власності та інших закладах, що проводять комп'ютерні ігри для дітей і підлітків.

Це - обов'язковий для виконання нормативний документ, визначаючий критерії безпечного використання комп'ютерної техніки в навчально-виховному процесі дітей і підлітків.

Порушення Державних санітарно-гігієнічних норм і правил приводить до дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності у відповідності з діючим законодавством.

Структура нормативного документа[ред. | ред. код]

Державні санітарно-гігієнічні норми і правила складаються із десяти розділів та трьох додатків:

  1. Загальні положення
  2. Вимоги до приміщень та розташування робочих місць з ПК
  3. Вимоги до освітлення приміщень та робочих місць
  4. Вимоги, що забезпечують захист учня від впливу іонізуючих та неіонізуючих електромагнітних полів та випромінювань
  5. Вимоги до мікроклімату
  6. Вимоги, що забезпечують захист учня від шуму та вібрації
  7. Вимоги до візуальних ергономічних параметрів і конструкції персональних комп'ютерів
  8. Вимоги до обладнання та організації робочого місця
  9. Вимоги до організацій режиму праці учнів на персональних комп'ютерах

Додаток 1. Санітарний паспорт кабінету комп'ютерної техніки

Додаток 2. Перелік приладів, рекомендованих для вимірювання фізичних чинників (параметрів)

Додаток 3. Терміни і означення до розділу 7 (за ДСТУ 2574-84)

Нормативні посилання

Розробники[ред. | ред. код]

Правила розроблені науковцями Науково-дослідного інституту загальної та комунальної гігієни ім. О.М. Марзеєва УНГЦ МОЗ України, серед яких: Полька Надія Степанівна, Думанський Юрій Данилович, Акіменко Володимир Якович, Єременко Галина Миколаївна, Вдовенко Алла Костянтинівна, Томашевська Людмила Анатоліївна, Віткін Сергій Володимирович, Гоц Олексій Володимирович, Вознесенський Сергій Олександрович, Семашко Петро Віталійович, Яригін Андрій Веніамінович, а також: Цибенко Тамара Олексіївна - Головне санітарно-епідеміологічне управління МОЗ України.

В розробці також брали участь Зюбанова Лариса Федорівна, Будянська Елеонора Миколаївна - Державне підприємство Харківського науково-дослідного інституту гігієни праці та професійних захворювань; Заїка Любов Миколаївна, Зірник Зінаїда Володимирівна - Київське медичне територіальне об'єднання "Санепідслужба"; Безродний Марлен Соломонович - Вінницький НДІ "Інфракон"; Роздобудько Анатолій Іванович - Київське науково-виробниче об'єднання "Електронмаш".

Сучасний стан[ред. | ред. код]

Міністерство освіти і науки України 26 листопада 2014 року інформувало Кабінет Міністрів України, що дані правила у зв'язку з розвитком інформаційно-комунікаційних технологій та впровадження їх в освітній процес, є застарілими та потребують перегляду.

Зверталася увага, у цих Правилах не передбачено використання в навчальних закладах бездротових телекомунікаційних стандартів (Wi-Fi, Bluetooth, WiMax, GSM, EDGE, CDMA, UMTS, LTE тощо); не враховано зміни в понятійно-термінологічному апараті інформаційно-комунікаційних технологій; можливості використання відео моніторів на основі технологій зі зниженим рівнем опромінення (зокрема LCD, LED, OLED, PDP, E-ink), тривимірних (3D) відеомоніторів; застосування пристроїв із сенсорним безклавіатурним управлінням та маніпуляторами типу "тачпад".

Потребують також перегляду норми безперервної роботи з екраном персонального комп'ютера для учнів різного віку; норми площі на одного учня, який працює з персональним обчислювальним пристроєм, ураховуючи ергономічні особливості та актуальні рівні опромінення, що створюється сучасними типами таких пристроїв.

Враховуючи зазначене МОН України просив КМУ доручити Міністерству охорони здоров'я, Державній санітарно-епідеміологічній службі, спільно з Міністерством освіти і науки розробити нові правила.[1]

Література за темою[ред. | ред. код]

Вітчизняна:

  • Полька, Надія Степанівна. Гігієнічне обгрунтування принципів і критеріїв безпечного застосування комп'ютерної техніки у навчанні молодших школярів : автореферат дис. ... докт. мед. наук : 14.02.01 / Н. С. Полька. - Київ, 2001. - 36 с.

Іноземна (російська):

  • Гигиенические требования к персональным электронно-вычислительным машинам и организация работы. СанПиН 2.2.2/2.4.1340-03, Разделы «XI. Требования к организации и оборудованию рабочих мест с ПЭВМ для обучающихся в общеобразовательных учреждениях и учреждениях начального и высшего профессионального образования»; «XII. Требования к оборудованию и организации помещений с ПЭВМ для детей дошкольного возраста»[2]
  • Гигиенические требования к режиму образовательного процесса: пособие для руководителей и педагогов образовательных учреждений, врачей интернов / О. В. Галазий, И. Г. Погорелова, Е. А. Ткачук, И. Ю. Тармаева. – Иркутск : ИИПКРО, 2013. – 36 с.
  • Григорьев, С. Г. Методико-технологические основы создания электронных средств обучения / С. Г. Григорьев, В. В. Гриншкун, С. И. Макаров. – Самара : Изд-во Самарской гос. эконом. академии, 2002. – 110 с.
  • Здоровье и безопасность детей в мире компьютерных технологий и Интернет. Учебно-методический комплект. – М. : СОЛОН-ПРЕСС, 2010. – 176 с. ISBN 978-5-91359-076-3[3]
  • Кучма, В. Р. Гигиена детей и подростков : учебник / В. Р. Кучма. – М. : ГЭОТАР-Медиа, 2008. – 480 с.
  • Кучма, В. Р. Методические подходы к гигиенической классификации технических средств обучения / В. Р. Кучма, Л. М. Текшева, О. Ю. Милушкина // Гигиена и санитария. – 2008. – № 3. – С. 53–56.
  • Петренко, Александр Олегович. Гигиеническая оценка удобочитаемости текстов, предъявляемых на экранах ридеров: автореферат дис. ... канд. мед. наук : 14.02.01 /. Петренко А.О. – Москва, 2016. – 24 с.[4]
  • Ткачук, Елена Анатольевна. Гигиеническая оценка информатизации обучения и воспитания детей дошкольного и младшего школьного возраста: дис. ... докт. мед. наук : 14.02.01 / Ткачук Е. А. – Иркутск, 2014. – 44 с.[5]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лист Міністерства освіти і науки України Кабінет Міністрів України від 26.11.2014 р. № 1/10-3317 «Про внесення змін до санітарних правил та норм використання комп'ютерної техніки у навчально-виховному процесі». Архів оригіналу за 4 квітня 2017. Процитовано 3 квітня 2017.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 квітня 2017. Процитовано 5 квітня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 6 квітня 2017. Процитовано 5 квітня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. http://vak.ed.gov.ru/az/server/php/filer.php?table=att_case&fld=autoref&key[]=211479[недоступне посилання]
  5. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 6 квітня 2017. Процитовано 5 квітня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]