Білатеральна симетрія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Двостороння симетрія)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Малюнок Леонардо да Вінчі, що зображає симетрію людини

Білатеральна симетрія (двостороння симетрія) — симетрія дзеркального відображення, при якій об'єкт має одну площину симетрії, щодо якої дві його половини дзеркально симетричні.

У тварин білатеральна симетрія проявляється у схожості або майже повній ідентичності лівої і правої половин тіла. При цьому завжди існують випадкові відхилення від симетрії (наприклад, відмінності в папілярних лініях, розгалуження судин і розташуванні родимок на правій і лівій руках людини). Часто існують невеликі, але закономірні відмінності у зовнішній будові (наприклад, розвиненіша мускулатура правої руки у праворуких людей) і істотніші відмінності між правою і лівою половинами тіла в розташуванні внутрішніх органів. Наприклад, серце у ссавців зазвичай розміщено несиметрично, зі зміщенням вліво.

У тварин поява білатеральної симетрії в еволюції пов'язана з повзанням по субстрату (по дну водойми), у зв'язку з чим з'являються спинна і черевна, а також права й ліва половини тіла. Загалом, серед тварин білатеральна симетрія більш виражена у активно рухомих форм, ніж у сидячих. Білатеральна симетрія властива всім досить високоорганізованим тваринам, крім голкошкірих. У інших живих організмів білатеральна симетрія менш поширена. Серед найпростіших вона характерна для дипломонад (наприклад, лямблій), деяким трипанозомам, бодонідам, багатьом форамініферам.

У рослин білатеральну симетрію зазвичай має не весь організм, а його окремі частини — листки або квітки. Білатерально симетричні квітки ботаніки називають зигоморфними.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Білатеральна симетрія у ВРЕ
  • Беклемишев В. Н. Основы сравнительной анатомии беспозвоночных. В 2-х тт. Том 1. Проморфология. М., Наука, 1964.