Деемульсатор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Деемульсатор (рос. деэмульсатор, англ. demulsifier;нім. Deemulgator m, Emulsionsspalter m, Spalter m, Emulsionsentmischer m, Emulsionsspalter m) — установка для відокремлення нафти від води.

Підігрівачі-деемульсатори СП-100 і СП-1000[ред. | ред. код]

Рис. 1. Принципова схема вертикального підігрівача-деемульсатора типу СП-2000: I÷IV – відсіки сепаратора; 1 – жалюзійна краплевловлююча касета; 2 – зливальна труба; 3 – деревна стружка; 4 – перфоровані перегородки; 5 – форсунка; 6 – труба скидання води на клапан; 7 – труба скидання нафти на клапан; 8 – перфоровані розподільні ґрати; 9 – жарова труба; 10 – корпус апарата; 11 – нерухлива труба; 12 – сальник; 13 – люк для заміни деревної стружки; 14 – рухлива труба; 15 – тяга; 16 – глуха перегородка; 17 – люк для монтажу краплевловлюючої касети; 18 – штурвал для регулювання рівня води в апараті

Підігрівачі-деемульсатори СП-100 і СП-1000 широко застосовуються для обезводнення нафти на невеликих родовищах. Залежно від кількості нафти, що надходить на обезводнення, передбачають від одного до десяти підігрівачів-деемульсаторів. Підігрів нафтової емульсії у цих апаратах здійснюється за рахунок передачі тепла від жарової труби, у якій спалюють газ. За принципом роботи підігрівачі-деемульсатори СП-100 і СП-1000 практично не розрізняються. Розглянемо більш детально конструкцію підігрівача СП-1000. Підігрівач-деемульсатор СП-1000 (рис. ) є вертикальною циліндровою посудиною, внутрішня порожнина якої розділена глухою перегородкою на два відсіки І і ІІ. У відсіку І відділяється основна кількість газу, що надходить разом з емульсією в апарат, а у відсіку II підігрівається нафтова емульсія, розділяється на нафту й воду, які роздільно видаляються з апарату. Газ, який відділився у результаті нагріву нафтової емульсії у відсіку ІІ надходить у відсік І та разом з основною кількістю газу виводиться з апарата.

Підігрівач-деемульсатор працює таким чином. Нафтова емульсія разом з незначною кількістю вільного газу вертикальною трубою, установленою у середині апарата, надходить у верхній відсік І, де розливається по глухій перегородці. У результаті утворення тонкої плівки емульсії на цій перегородці поліпшуються умови для відділення основної кількості газу, після чого емульсія по вертикальній зливній трубі перетікає під розподільні решітки . Тут нафтова емульсія змінює напрям руху і підіймається вгору, проникаючи через перфорацію решітки й утворюючи висхідні потоки, які проходять через шар гарячої пластової води, що нагрівається за рахунок спалювання газу в жарових трубах . Рівень гарячої води в апараті підтримується вище за жарові труби. Цівки висхідної емульсії звичайно швидко розпадаються на краплі, розміри яких близькі до розмірів отворів розподільних решіток.

Після проходження шару гарячої води краплі емульсії потрапляють у проміжний шар , утворений краплями води на межі розділу «вода-нафта». При проходженні емульсії через шар гарячої води глобули води, що виявилися на поверхні крапель емульсії, переходять у воду. Але особливо сильний вплив на процес руйнування емульсії надає, ймовірно, проходження її через проміжний шар.

Тиск в підігрівачі-деемульсаторі типу СП-2000 сягає рівня 1 МПа, а температура – до +50ºС. При цьому вкрай важливою характеристикою його роботи є повна герметичність корпусних деталей, що вимагає обов’язкового проведення випробувальних заходів.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]