Дерево спагеті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відтворення сцени з репортажу, де дівчинка збирає спагеті з гілок дерева

Дерево спагеті — жартівливий репортаж, який транслювався в День сміху 1 квітня 1957 року британською програмою BBC "Panorama", в якому сім’я у південній Швейцарії збирає спагеті з родинного «спагеті-дерева».

У той час спагеті були відносно невідомі у Великобританії, тому багато британців не знали, що вони виготовляються з пшеничного борошна та води. Кілька глядачів згодом зв’язалися з BBC, щоб отримати пораду щодо вирощування власних спагеті-дерев. Десятиліттями пізніше CNN назвав цю трансляцію «найбільшою містифікацією, яку будь яка інформаційна компанія коли-небудь робила»[1].

Трансляція[ред. | ред. код]

Репортаж був створений як першоквітневий жарт 1957 року, в ньому розповідалося про сім’ю у Тічино на півдні Швейцарії, яка збирала великий врожай спагеті після м’якої зими та «фактичного зникнення спагеті-довгоносика». Кадри традиційного Свята врожаю були показані разом з обговоренням селекції рослин, необхідної для виведення штаму для отримання ідеальної довжини спагеті. Деякі сцени були зняті на (зараз закритій) фабриці Pasta Foods на Лондон-роуд, Сент-Олбанс, у Хартфордширі, і в готелі в Кастаньолі, Швейцарія.

Оператор «BBC Panorama» Чарльз де Єгер придумав цю історію, згадавши, як вчителі в його школі в Австрії дражнили учнів за те, що вони настількі дурні, що якби їм сказали, що спагеті ростуть на деревах, вони б у це повірили. Голос за кадром зробив репортаж більш правдоподібним завдяки відомому телеведучому Річарду Дімблбі. Пікок (едітор Panorama) сказав, що Дімблбі знав, що вони використовували його авторитет для цього жарту, і що Дімблбі сподобалася ідея, тому він охоче взявся за неї[2].

У той час 7 мільйонів з 15,8 мільйонів будинків (близько 44%) у Британії мали телевізійні приймачі[3]. Паста не була повсякденною їжею у Британії 1950-х років, і ці макарони були відомі в основному з консервованих спагеті в томатному соусі, тому багато хто їх вважав екзотичним делікатесом[4]. Приблизно вісім мільйонів людей дивилися програму 1 квітня 1957 року, а сотні зателефонували наступного дня, тому що сумнівалися в достовірності історії або хотіли дізнатися більше інформації про вирощування спагеті та про те, як вони можуть виростити власні спагеті-дерева. У відповідь їм казали "покласти спагетину в банку з томатним соусом і сподіватися на краще"[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  1. Ahmed, Saeed (1 April 2009). A nod and a link: April Fools' Day pranks abound in the news. CNN. Процитовано 25 січня 2010.
  2. Peacock (1 April 2014). BBC News Interview (Інтерв'ю).
  3. Television Ownership in Private Domestic Households 1956-2009 (Millions). Barb.co.uk. Архів оригіналу за 9 February 2016. Процитовано 26 січня 2016.
  4. 1957: BBC fools the nation. BBC On This Day. BBC News. 1 квітня 1957. Процитовано 25 січня 2010.
  5. Andy Bloxham (1 April 2011). Greatest April fool stories – from spaghetti trees to Alabama changing Pi. Процитовано 18 May 2019.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]