Джеззін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місто
Джеззін
араб. جزين

Координати 33°32′24″ пн. ш. 35°35′01″ сх. д.H G O

Країна Ліван Ліван
Регіон Південний Ліван
Площа 22,58 км²
Висота центру 965  м
Населення 25 000  (2004)
Часовий пояс UTC+2, влітку UTC+3
GeoNames 273360
Джеззін. Карта розташування: Ліван
Джеззін
Джеззін
Джеззін (Ліван)
Мапа

Джеззін (араб. جزين) — місто в Лівані.

Географія[ред. | ред. код]

Місто Джеззін знаходиться в південному Лівані, за 40 кілометрів на південь від столиці країни Бейрута і за 22 кілометри від Сідона. Центр однойменного округу з населенням 14 500 осіб. Джеззін розташований на висотах нагір'я Тумат-Ніхана, в оточенні кедрових лісів, виноградників та садів. Більшість населення — араби-християни (греко-католики та мароніти).

Короткий опис[ред. | ред. код]

Дженнін знаменитий насамперед своми майстерними ремісниками-ковалями, які виготовляють чудові ножі та інші предмети кухонного вжитку, оздоблені мозаїкою та кісткою. У минулому місто відігравало важливу роль у караванній торгівлі.

Одним з визначних місць Джеззіна є так звані Джеззінські водоспади (висотою до 90 метрів). Поряд знаходяться капела Пресвятої Богородиці біля Водоспаду, а також печера Шквір-Тірон, яку використовували хрестоносці як спостережний пункт на шляху з Сідона в долину Бекаа. У XVII столітті в ній переховувався від турків емір Фахреддін II.

В окрузі Джеззін знаходилися старовинні родинні гнізда впливових християнських кланів Лівану — Аун, Асмар, Ассуад, Серхана, Хелу, Канаан, Карам, Каттара, Різк і Вехбі.

Однією з перлин ліванської архітектури є побудований в Джеззіні в XV столітті палац-резиденція місцевої аристократичної родини Канаан. У ньому в 1890—1981 роках жив і працював впливовий ліванський політик Марун Канаан. Палац досі використовується членами цієї родини як літня резиденція.

Міста-партнери[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]