Джей Лено

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джей Лено
англ. James Douglas Muir Leno
Ім'я при народженні англ. James Douglas Muir Leno
Народився 28 квітня 1950(1950-04-28)[1][2][3] (73 роки)
Нью-Рошелл, Вестчестер, Нью-Йорк, США
Країна  США
Діяльність стендап-комік, актор, сценарист, журналіст, телеведучий, співак, танцюрист, актор озвучування, комік, телеактор, ютубер, телепродюсер, письменник
Галузь акторське мистецтво[4], літературна діяльністьd[4] і телевізійне виробництвоd[4]
Відомий завдяки antique card
Alma mater Коледж Емерсонd, Bentley Universityd і Andover High Schoold
Знання мов англійська[4]
Роки активності 1973 — тепер. час
У шлюбі з Mavis Lenod
Автограф
Нагороди
IMDb ID 0005143

Джей Лено (англ. Jay Leno, справжнє ім'я Джеймс Дуглас Муїр Лено, нар. 28 квітня 1950) — лауреат премії «Еммі», американський актор, стенд-ап комік, телеведучий і письменник, найбільш відомий як ведучий телепередачі «The Tonight Show» на каналі NBC.

Життєпис[ред. | ред. код]

Лено народився в штаті Нью-Йорк, закінчив коледж Емерсон на початку 1970-х років, а його телевізійна кар'єра пішла успішно вже в 1990-і. На його манеру вплинули Дон Рікельс, Джонні Карсон, Боб Ньюгарт. Лено озвучував невеликі ролі в багатьох популярних мультсеріалах — зокрема, кішку Кітті й самого себе в «Південному парку», ролі в епізоді «Сімпсонів» «The Last Temptation of Krust» і «Гріффінов» — «Patriot Games». Незважаючи на значний успіх, манера ведення й імідж Джея Лено нерідко зазнають критики (зокрема, напівжартівливої ​​критики з боку іншого знаменитого телевізійного коміка — Девіда Леттермана).

Джей Лено часто жартує над самим собою, не забуваючи згадувати своє велике підборіддя, що стало свого роду візитною карткою коміка.

Захоплюється колекціонуванням автомобілів і мотоциклів. Його приватна колекція включає в себе близько 130 автомобілів і близько 100 мотоциклів[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Discogs — 2000.
  2. Енциклопедія Брокгауз
  3. GeneaStar
  4. а б в г Czech National Authority Database
  5. Lenos geheime Schätze[недоступне посилання з Октябрь 2018](нім.)