Джинґл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Джинґл (англ. jingle — дзеленчання) — спеціальний фірмовий короткий звуковий сигнал, що має ідентифікувати радіостанції в ефірі. Як правило, може містити позивні (назву радіостанції), слоган, інформацію про частоту мовлення радіостанції та подібну інформацію.

Джинґли складаються з поєднання музичної теми та тексту і розробляються відповідно до формату, в якому працює радіостанція.

Колись для трансляції джинґлів на радіо використовувались аналогові касетні магнітофони з «нескінченною» закільцьованою магнітною плівкою — джинґловоди, які в сучасному комп'ютеризованому світі поступились цифровим пристроям.

Структурні елементи джинґлу[ред. | ред. код]

До цієї категорії відносяться інформаційні джинґли. Вони допомагають слухачеві зрозуміти, на якій хвилі він знаходиться, і задає імідж радіостанції. Деякі радіостанції використовують один голос, інші - декілька. Хронометраж повної форми джинґла, яку називають "рамп", - до 40 секунд. Проте джинґли мають і середню, "основну" форму (15 - 20 секунд), а також короткі варіації :

  • Шотґан (2 - 3 секунди) - елемент, що складається з початкового звукового ефекту і "фірмової" вокальної фрази.
  • Ідентифікатор (3 - 5 секунд) - вокально-музичний елемент, що обов'язково передбачає згадку радіостанції і/або частоти.

Завданням ідентифікації радіостанції також служать свіпери і лайнери.

Свіпер записаний на музичній "підкладці". Він повідомляє ключову інформацію про радіостанцію, у тому числі частоту і слоган. На відміну від джинґла, свіпер не співається, а проговорюється: "Кращі пісні на радіостанції X. Залишайтеся з нами"! Лайнер, або "войсдроп" не має музичної підкладки.

Службові джинґли[ред. | ред. код]

Сюди можна віднести "підкладки", які не містять фірмового мотиву, проте все одно впізнавані. Вони використовуються для фонового оформлення рубрик (новинних блоків, прогнозу погоди тощо) і можуть, залежно від завдань, бути музичними або шумовими.

Окрема група службових джинґлів - "транзишени" (переходи). Іноді ці елементи є варіацією головного музичного мотиву. Також вони можуть складатися з самих лише шумових ефектів.

Етапи створення джинґлів[ред. | ред. код]

Передбачені наступні етапи:

  1. Створення головної музичної теми. Залежно від бюджету клієнта можна притягнути композитора для написання оригінальної мелодії, або використати мотив з ліцензійної музичної бібліотеки.
  2. Аранжування. Вибрану мелодію обробляють відповідно до формату радіостанції (рок, блюз, поп-музика і так далі).
  3. Запис вокальних партій. Залежно від побажань замовника вибирають вокаліста і диктора з бази голосів.
  4. Монтаж джинґлів, свіперів та інших елементів.
  5. Мастеринг. Фінальна обробка матеріалу.

Для чого потрібни джинґли радіостанціям?[ред. | ред. код]

Оформлення ефіру для такої радіостанції має наступні цілі:

  • Робота на імідж: позначити, що музика, що програється, є частиною бренду і повинна асоціюватися з ним.
  • Акустичний комфорт: зв'язати пісні різних жанрів і динаміки між собою.
  • Створення настрою : акцентувати увагу слухача на відношенні закладу до нього. Простіше кажучи, побажати доброго ранку, продуктивного дня, приємного вечора.