Джон Макклелланд (біолог)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Макклелланд
John McClelland
Народився 1805[4][5]
Помер 1883[1][2][…]
Країна  Сполучене Королівство
Діяльність ботанік, орнітолог, натураліст, іхтіолог, геолог, підприємець, лікар, підприємець
Галузь медицина[5], природничі науки[5], ботаніка[5], геологія[5], біологія[5], орнітологія[5] і іхтіологія[5]
Знання мов англійська[5]
Членство Туринська академія наук[4]
Систематик живої природи
Автор найменувань низки ботанічних таксонів. У ботанічній (бінарній) номенклатурі ці назви доповнюються скороченням «McClell.».
Список таких таксонів на сайті IPNI
Персональна сторінка на сайті IPNI

Дослідник, який окреслив низку зоологічних таксонів. Назви цих таксонів для вказівки авторства супроводжують позначенням «McClelland».

John McClelland на Віківидах
Сторінка на Віківидах

Джон Макклелланд (англ. John McClelland; 1805-1883) — британський лікар, натураліст, геолог, біолог. Автор біологічних таксонів.

Біографія[ред. | ред. код]

Джон Макклелланд працював на Ост-Індійську компанію. Він був членом Чайного комітету. У 1835 року компанія відправила його разом з Натаніелем Валліхом та Вільямом Гріффітом а Ассам, що визначити перспективи вирощування чаю. Під час експедиції Макклелланд збирав зразки тварин та рослин. Згодом зразки вивчали британські біологи. Зокрема, Томас Горсфілд описав 96 видів птахів, з яких 26 були новими для науки.

У 1836 році Макклелланд призначений секретарем Вугільного комітету (попередник Геологічної служби Індії). Він першим запропонував найняти професійних геологів для вивчення можливостей експлуатації індійського вугілля. Він також займався описуваннями лісів і його доповіді призвели до створення Лісового департаменту Індії.

У 1846—1847 роках Джон Макклелланд служив керівником Калькуттського ботанічного саду. У 1841—1847 роках працював редактором «Калькутського журналу природознавства».

Епоніми[ред. | ред. код]

На честь Макклелланда названо:

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]