Дзун-Хемчицький кожуун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дзун-Хемчицький кожуун

Чөөн-Хемчик кожуун

Прапор
Адм. центр місто Чадан
Країна Росія
Регіон Тува
Населення
 - повне 21094 (1 січня 2010)
Площа
 - повна 6484,56 км² км²
Дата заснування 1929
Вебсайт dzyn.rtyva.ru

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Дзун-Хемчицький кожуун

Дзун-Хемчицький кожуун (тув. Бай-Тайга кожуун) — район республіки Тува Російської Федерації. Центр — місто Чадан. Розташований у західній частині Республіки Тува.

Історія[ред. | ред. код]

У 1765 році утворився Даа кожуун до складу якого входило 10 сумонів. Чисельність населення складала 1833 людини, кількість подвір'їв — 388. У 1929 році перетворений у Дзун-Хемчицький кожуун. Слово Дзун у перекладі з монгольської означає «східний».

Населення[ред. | ред. код]

Територія кожууна складає 6484,56 км², чисельність населення станом на 1 січня 2010 року складає 21094 людини з яких 10,2 тис. проживає у місті Чадані. Середня щільність населення складає 31,2 км²

Населені пункти[ред. | ред. код]

До складі кожууну входить 11 сільських поселень та 1 міське поселення. Міське поселення

Сільські поселення

Клімат[ред. | ред. код]

Для кожууна характерний різкоконтинентальний клімат з невеликою кількістю атмосферних опадів. Значна частина території кожууна знаходиться у зоні недостатнього зволоження, поширеними у кожууні явищами є весняна та літня посуха.

Економіка[ред. | ред. код]

Провідною галуззю є сільське господарство у якому займаються тваринництвом та рослинництвом.

Основні галузі промисловості: лісова та деревообробна, харчова та промисловість будівельних матеріалів. У 20 км на схід від міста Чадан розташований вугільний кар'єр «Чаданський» який забезпечує вугіллям західні кожууни республіки.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Пам'яткою кожууна є Чаданське Устуу-Хурее, яке заново відбудовується, а також численні лікувальні джерела аржаанів Кегее-Булак, Чалама[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 березня 2017. Процитовано 1 вересня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)