Добровольчий кінний дивізіон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Добровольчий кінний дивізіон
пол. Dywizjon Jazdy Ochotniczej
На службі 1920—1921
Країна  Польща
Належність Військо Польське
Вид сухопутні війська
Тип кіннота
Війни/битви Польсько-радянська війна
Розформовано 1921
Командування
Визначні
командувачі
підпоручник Станіслав Новицький
поручник Юзеф Сила-Новицький

Добровольчий кінний дивізіон (пол. Dywizjon Jazdy Ochotniczej; «гусари смерті») — кавалерійський підрозділ Війська Польського Другої Речі Посполитої.

Історія[ред. | ред. код]

23 липня 1920 року, під час польсько-більшовицької війни, у Білостоці розпочалося формування Добровольчого кінного дивізіону, що складався з двох ескадронів: кінного і пішого. До його складу увійшли вояки з кавалерії майора Яворського і Татарського кавалерійського полку, а також добровольці.

30 липня того ж року поблизу села Дзежбани частина пройшла бойове хрещення. Тоді було захоплено два кулемети, які стали основою для формування кулеметної сотні. Присяга дивізіону відбулася у Простині. 14 серпня, під час Варшавської битви, гусари були підпорядковані командиру 4-го батальйону 157-го піхотного полку і два дні поспіль билися разом з ним під Непорентом.

Перемир'я 18 жовтня застало підрозділ під Лідою. Наступні два місяці підрозділ відпочивав у Тересіні, після чого його відправили до Вільнюса. Там дивізіон був підпорядкований командиру 210-го добровольчого кавалерійського полку, поповнив його особовий склад і укомплектував ділянку польсько-литовської демаркаційної лінії Рудники-Олькеники. На той час підрозділ був відомий як 1-й гусарський дивізіон Литовського Серединного війська.

1 лютого 1921 року підрозділи дивізіон включено до складу 23-го уланського полку, пізніше його ескадрони було призначено дивізійною кавалерією 1-ї та 2-ї Литовсько-Білоруських дивізій, а 21 липня ці ескадрони переведено до складу 3-го кінно-стрілецького полку. 27 квітня 1922 року обидва ескадрони прибули до місця дислокації полку, міста Білостоку.

Гусарський дивізіон смерті ніколи не зазнавав поразок[1]. Його відзнакою був біло-чорний прапорець із зображенням «мертвої голови» (або «адамової голови», тобто, черепу із перехрещеними кістками) або чорний із білим трикутником, «мертву голову» також було зображено на нагрудних знаках.

Нагрудний знак

У 2023 році Польський добровольчий корпус для своєї символіки взяв за основу нагрудний знак дивізіону.[2][3]

Особовий склад[ред. | ред. код]

Командування дивізіону у серпні 1920 року:[4]

  • командир — поручник Юзеф Сила-Новицький
  • ад'ютант — підхорунжий Гощинський
  • командир 1-го ескадрону — підпоручник Станіслав Новицький
  • командир 2-го ескадрону — підхорунжий Пневський
  • командир кулеметного ескадрону — хорунжий Баран

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Paweł Rzewuski (13 серпня 2013). Kawaleria spod znaku trupiej czaszki. rp.pl.
  2. На боці України. Новостворений Польський добровольчий корпус проводитиме спільні операції з російськими добровольцями (відео). Texty (укр.). 7 квітня 2023. Процитовано 8 квітня 2023.
  3. «Польський добровольчий корпус» воюватиме в Україні. Останній бастіон (укр.). 22 березня 2023. Процитовано 8 квітня 2023.
  4. Gajewski, 1999, с. 10.

Джерела[ред. | ред. код]