Доплерівське розширення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Доплерівське розширення (рос. доплеровское расширение, англ. Doppler broading) — розширення спектральних ліній внаслідок хаотичного руху атомів, що випромінюють або поглинають світло. Виникає завдяки ефекту Доплера. Розширена доплерівська лінія має гаусівську форму.

Доплерівське розширення лінії поглинання атома[ред. | ред. код]

Поглинання світла атомом залежить від частоти, а форма спектральної лінії зазвичай є лоренціаном із певною природною шириною лінії. Однак, коли атом рухається до або від джерела світла, резонансна частота його поглинання зміщується завдяки ефекту Доплера. Коли вимірювання проводяться в газі при кімнатній температурі, це доплерівське зміщення частоти може перевищувати природну ширину лінії.

Швидкість атомів у газі підпорядковується розподілу Максвелла:

,

де  — число атомів,  — стала Больцмана, а  — маса атома.

Доплерове зміщення частоти у разі нерелятивістських швидкостей описується формулою

де  — частота переходу в атомі, що не рухається, а  — швидкість світла. Значення як функції та можна підставити в формулу розподілу Максвелла. Тоді розподіл поглинання в залежності від частоти світла буде описуватися гаусіаном:

,

з повною шириною лінії на половинній інтенсивності

Доплерівське розширення накладає обмеження на точність визначення частоти оптичного переходу в атомах. Ширина лінії зменшується зі зменшенням температури, тому вимірювання при низьких температурах точніші. Для підвищення точності вимірювання при кімнатній температурі доводиться використосувати тонкіші методи, як наприклад метод спектроскопії насиченого поглинання.

Література[ред. | ред. код]