Дрого (герцог Бретані)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дрого Бретонський
брет. Drogon
Прапор
Прапор
Герцог Бретані
952 — 958
Попередник: Алена II Бретонський
Наступник: Фулька II Анжуйський
Прапор
Прапор
Граф Нанта
952 — 958
Попередник: Алена II Бретонський
Наступник: Фулька II Анжуйський
Прапор
Прапор
Граф Ванна
952 — 958
Попередник: Алена II Бретонський
Наступник: Гоель I Бретонський
 
Народження: 950(0950)
Смерть: 958(0958)
Анжер
Рід: Нантська
Батько: Ален II Бретонський
Мати: Аделаїда Блуа

Дрого (брет. Drogon; 950(0950)958) — граф Нанта та герцог Бретані (952 — 958). Єдиний законний син графа Нанта та герцога Бретані Алена II Крива Борода і Юдіт (Аделаїди) Блуаської, дочки графа де Блуа Тібо Старого.

Життєпис[ред. | ред. код]

Правління

У 952 році герцог Ален II помер. Новим герцогом Бретані став його старший син, Дрого[1].

Дрого (або Дре) успадковував володіння свого передчасно померлого батька маючи від народження усього 2 роки. Опікуном став його дядько Тібо I де Блуа, який в 956 році видав мати Дрого заміж за графа Фулька II Анжуйського. В результаті цього шлюбу Бретань виявилася фактично розділена: Фульк II Анжуйський став керувати графством Нант від імені свого пасинка, малолітнього Дроґо, а Тібо I де Блуа зберіг вплив на півночі Бретані. Але оскільки бретонські землі були віддалені від домену Тібо, то в управлінні цими володіннями він спирався на двох впливових вельмож Бретані — графа Ренна Юдікаеля Беранже, який став його васалом, і архієпископа Доля Жютоена.

Спадщина

Смерть Дрого 958 року в Анжері за загадкових обставин викликала хвилювання у Бретані. Згідно «Хроніці Нанта», дехто вбачав у вбивстві руку Фулька II Анжуйського[2][1], який став графом Нанта з 958 року до своєї смерті. Мешканці Нанта, звинувачуючи Фулька у вбивстві Дрого, підбурили повстання й обрали собі за графа позашлюбного сина Алена II на ім'я Гоель[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в La chronique de Nantes (570 environ-1049)
  2. La Chronique de Nantes pages 109-110 indique qu’il aurait été ébouillanté dans son bain par sa nourrice sur ordre de Foulque II d'Anjou

Посилання[ред. | ред. код]

  • Foundation for Medieval Genealogy. Архів оригіналу за 20 серпня 2016. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |description= та |datepublished= (довідка)