Діагноз (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діагноз
Diagnózis
Жанр наукова фантастика,
антиутопія
Форма роман
Автор Йожеф Антал
Мова угорська
Опубліковано 10 листопада 2006
Видавництво Agenda Kiadó
ISBN-10: 963 87 331 01

«Діагноз» (угор. Diagnózis) — антиутопічний науково-фантастичний роман Йожефа Антала, що вийшов 2006 року у видавництві Agenda Kiadó.

Події роману розгортаються в вигаданій антиутопії XVI століття.

Сюжет[ред. | ред. код]

У країні, яка потонула через перенаселення в 26 столітті, протягом століть хвороби були смертним гріхом, і суворі правила визначають, скільки може прожити людина. Провідна група суспільства, лікарі, дають хворобливу «клятву Гіппократа», щоб забезпечити швидку смерть. Герой роману, одягнений у біле, Філ Макао, проходить крізь безліч захопливих і дивовижних пригод від вузьких меж свого егоїзму до... зоряного неба. Не в змозі досягти скорочення перенаселення навіть насильницькими методами, він бачить лише єдиний спосіб втекти від медичної касти, яка до крайності чіпляється за його владу: завоювання нових світів, які можна заселити. Через нещадну дезінфекцію населення, емоційне кохання та захопливі кіберпригоди шлях тих, хто шукає кращого життя, веде до багатообіцяючої зірки.

Продовження[ред. | ред. код]

Сюжет роману незавершений. Продовження розповідає про розпад антиутопії, звільнення головного героя та суспільства.

Нагороди[ред. | ред. код]

У 2007 році роман Йожефа Антала «Діагноз» отримав найвище визнання угорської науково-фантастичної літератури — премію імені Петера Жолдоша.

Посилання[ред. | ред. код]