Діамантник довгохвостий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діамантник довгохвостий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Діамантник (Poephila)
Вид: Діамантник довгохвостий
Poephila acuticauda
(Gould, 1840)

Посилання
Вікісховище: Poephila acuticauda
Віківиди: Poephila acuticauda
EOL: 1050482
ITIS: 562367
МСОП: 22719688
NCBI: 259256

Діамантник довгохвостий[2] (Poephila acuticauda) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Ендемік Австралії.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на півночі Австралії від міста Дербі в північно-західному регіоні Кімберлі на схід до річки Лейчгардт у північно-західному Квінсленді. Середовище існування цього птаха представлено територіями із сухим кліматом із великими площами саван або прерій та спорадичною присутністю кущів чи дерев (зокрема Pandanus spiralis, серед листя якого цей вид зазвичай гніздиться). Дуже важливо це також наявність поблизу джерел прісної води.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки 15-17 см. Тіло теплого однорідного бежево-сірого кольору, темніше на спині та крилах і рожевих тонів на животі. Підхвістя та круп білі, тоді як хвіст чорний і оснащений подовженими центральними пір'ям. Також чорними є дві смуги, які вертикально йдуть уздовж боків, маска, що тягнеться від дзьоба до очей, і характерний «нагрудник» на горлі. Голова сірого кольору, світліша на щоках і вухах. Ноги червонувато-тілесного кольору. Конусоподібний дзьоб жовтого кольору у номінального підвиду і червоно-помаранчевого кольору у підвиду гекі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Трапляється парами або невеликими групами, які, як правило, залишаються на землі, щоб годуватися. Увечері різні групи збираються в галасливі колонії, що зосереджені навколо водойм. Зерноїдний птах. Шукає дрібне насіння, яке розбиває своїм міцним дзьобом. Однак він не гребує також харчуватися іншими матеріалами рослинного походження (такими як фрукти, пагони та листя), а також час від часу ласує комахами та їхніми личинками.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Poephila acuticauda: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 25 вересня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]