Діброва Юлія Олексіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діброва Юлія Олексіївна
Основна інформація
Дата народження 7 травня 1979(1979-05-07) (44 роки)
Місце народження Чорнухи

Діброва Юлія Олексіївна – український композитор, кінокомпозитор, музикознавець, автор ряду наукових статей[1],[2] Член Національної спілки композиторів України, переможець міжнародних і Всеукраїнських мистецьких конкурсів і фестивалів. За вагомий внесок у розвиток українського музичного мистецтва відзначена нагородою очільника м. Києва (Омельченка О. О.) та занесена до Енциклопедії Сучасної України[3].

З життєпису[ред. | ред. код]

Народилася 7 травня 1979 року в селищі Чорнухи, Полтавської області.

У 1996 році, після закінчення школи вступає до Полтавського музичного училища ім. М. В. Лисенка відразу на 2-й курс саме теоретичного відділу, щоб отримати ґрунтовні знання з теорії музики. Перший курс закінчує екстерном.

В училищі Юлія продовжує навчатися композиції та бере участь у Всеукраїнських конкурсах, де займає призові місця.

Відразу після закінчення музичного училища, у 1999 році вступає на композиторський факультет Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського у клас академіка, професора Євгена Станковича – Героя України, лауреата Шевченківської премії.

Вже під час навчання в академії, Юлія починає співпрацю з відомими режисерами-постановниками такими, як: Борис Шарварко, Юрій Перенчук, Олександр Лещенко, Дмитро Мухарський, Юрій Бійма та інші.

Юлія створювала музику до масштабних постановок, що проходили в палаці мистецтв «Україна», Національному театрі опери та балету за участі зірок шоу-бізнесу таких, як Софія Ротару, Олександр Пономарьов, Ані Лорак, Альона Вінницька, балет «Форсайт» та багато інших.

Після закінчення академії та здобувши ступінь Магістра, Юлія продовжила навчання в аспірантурі та розпочала викладацьку діяльність, пізніше почала суміщати викладацьку діяльність з посадою заступника декана в університеті «Україна». Паралельно було розпочато роботу над кандидатською дисертацією під керівництвом Мирослава Скорика та Ольги Путятицької.

З 2005 року Юлія Діброва – член Національної спілки композиторів України[4]. Сьогодні композитор працює в усіх галузях музичного мистецтва: пише в жанрах симфонічної, хорової, камерної та поп-музики. Створює музику для театру і кіно. У її творчому доробку: симфонії, ораторії, хори, музика до театральних постановок та саундтреки до кінофільмів.

У 2010 році на замовлення Володимира Гройсмана (тоді ще очільника Вінниці) Юлія написала гімн міста Вінниці.

Юлія продовжує співпрацю з режисерами постановниками та кінорежисерами (Бійма Олег). У творчій співпраці зі своїм братом Олексієм Дібровою створює пісні для українських виконавців.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Діброва, Юлія Олексіївна (2012). Інтерпретація Жанру Літургії У Творчості Сучасних Українських Композиторів: Теоретико-Методологічні Аспекти. Мистецтвознавчі Записки. № 22. ISSN 2226-2180. Архів оригіналу за 26 червня 2021. Процитовано 26 червня 2021.
  2. Dibrova, Julia A. (2012). Ортодоксальний метод у процесі інтерпретації жанру (на прикладі літургії ігумена Романа /Підлубняка/). Культура і сучасність (Ukrainian) . № 2. с. 213—218. ISSN 2226-0285. Архів оригіналу за 26 червня 2021. Процитовано 26 червня 2021.
  3. Діброва Юлія Олексіївна — Енциклопедія Сучасної України. esu.com.ua. Архів оригіналу за 26 червня 2021. Процитовано 26 червня 2021.
  4. НСКУ :: ДІБРОВА Юлія Олексіївна. composersukraine.org. Архів оригіналу за 26 червня 2021. Процитовано 26 червня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]