Едуардо Кон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едуардо Кон
Народився14 березня 1968(1968-03-14)[1] (56 років)
Країна Канада
Діяльністьантрополог, викладач університету
Галузьантропологія[2], енвайронменталізм[2] і біосеміотика[2]
ЗакладУніверситет Макгілла

Едуардо Кон — доцент кафедри антропології в Університеті Макгілла та лауреат премії Грегорі Бейтсона 2014 року. Найбільш відомий завдяки книзі «Як думають ліси».

Робота

[ред. | ред. код]

Книга Едуардо Кона 2013 року «Як думають ліси» була описана професоркою антропології Кембриджа Мерилін Стразерн як «розумовий стрибок в найбільш творчому сенсі» та «найвищий артефакт людської майстерності в символічному мисленні». Робота спирається на чотири роки етнографічної польової роботи з племенем Руна у Верхній Амазонці, щоб поставити під сумнів найосновніші припущення антропологічної думки. Використовуючи семіотичну теорію Чарльза Сандерса Пірса, Кон припускає, що всі форми життя, а не лише люди, беруть участь у процесах позначення, і тому їх слід вважати здатними мислити та навчатися. Стверджуючи, що самість не належить виключно людям, Кон пропонує, що будь-яку сутність, яка спілкується за допомогою використання знаків, можна вважати самістю, що призводить до складної «екології себе», частиною якої є як люди, так і інші істоти.[3] Робота Кона спирається на зростаючу кількість літератури таких авторів, як Бруно Латур, Донна Гаравей та Едуарду Вівейруш де Кастро, яка прагне вивести соціальні науки за межі суто людських стосунків.

«Як ліси думають» критикували за використання дуже слабкого визначення терміну «мислення»: «За таким визначенням можна сказати, що думають багато речей. Однак це не революційне відкриття; це просто семантичний зсув, що створює ілюзію новизни».[4] Крім того, було стверджено, що слабке визначення Кона мислення не пояснює явища антропоморфізму та анімізму, які обговорювали Філіп Дескола та інші.

У 2014 році журнал HAU включив цілий розділ на основі книжкового симпозіуму про те, як думають ліси,[5] включаючи внески Бруно Латура[6] та Філіпа Дескола.[7]

Публікації

[ред. | ред. код]

Подальше читання

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Bibliothèque nationale de France Record #167433713 // BnF catalogue généralParis: BnF.
  2. а б в Czech National Authority Database
  3. Kohn, Eduardo (2013) How Forests Think: Towards and Anthropology Beyond the Human, University of California Press
  4. Fortier, Martin (May 2018). Of Trees and Signs. Books & Ideas.
  5. Hau vol. 4 No.2 (2014), http://www.haujournal.org/index.php/hau/issue/view/hau4.2
  6. On selves, forms, and forces | http://www.haujournal.org/index.php/hau/article/view/hau4.2.014/1129
  7. All too human (still): A comment on Eduardo Kohn's How forests think