Економічна свобода у світі (індекс)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Економічна свобода у світі (англ. Economic Freedom of the World, EFW) - показник економіної свободи у світі, який розраховується Інститутом Фрейзера (The Fraser Institute), Ванкувер, Канада.

Згідно підходу Інституту Фрезера, економічну свободу визначають:

  1. Особистий вибір.
  2. Добровільний обмін, координований ринками.
  3. Свобода входу та конкуренції на ринках.
  4. Захист людей та їх власності від агресії з боку інших.

Особи мають економічну свободу, коли майно, яке вони набувають без застосування сили, шахрайства або крадіжок, захищене від фізичних вторгнень з боку інших людей, і вони вільні у використанні, обміні або передачі своєї власності до тих пір, поки їх дії не порушують однакових прав інші. Особи вільні вибирати, торгувати та співпрацювати з іншими та конкурувати, як вважають за потрібне.

В економічно вільному суспільстві основна роль влади полягає у захисті людей та їх власності від агресії з боку інших. Індекс EFW призначений для вимірювання того, наскільки інститути та політика нації відповідають цій захисній функції та свободі людей приймати власні економічні рішення. По-іншому, захід EFW - це намагання визначити, наскільки тісні інститути та політика країни відповідають обмеженому ідеалу уряду, коли уряд захищає права власності та організовує надання обмеженого набору "суспільних благ", таких як національну оборону та доступ до грошей, які мають важливу цінність, але трохи виходять за рамки цих основних функцій.

Щоб отримати високий рейтинг EFW, країна повинна забезпечити надійний захист майна у приватній власності, правову систему, що стосується всіх рівноправно, рівномірне виконання контрактів та стабільне грошове середовище. Він також повинен утримувати низькі податки, утримуватися від створення бар'єрів як для внутрішньої, так і для міжнародної торгівлі та повніше покладатися на ринки, а не на державні витрати та регулювання для розподілу товарів та ресурсів.

Історія виникнення індексу[ред. | ред. код]

У 1986 році перша з серії конференцій Інституту Фрейзера, спонсорована Liberty Fund Inc. та влаштована тоді виконавчим директором Інституту Фрейзера Майклом Уокером разом з Мілтоном Фрідманом та Роуз Фрідман, зосередилась на розробці чітко визначеного вимірювання економічної свободи. Окрім Фрідмана, у конференціях брали участь кілька провідних світових економістів, зокрема Дуглас Норт, Гері Бекер, Вільям Нісканен та Гордон Таллок. Ці конференції, що проводилися з 1986 по 1994 рік, завершилися першою публікацією "Економічної свободи світу" (Gwartney, Lawson, and Block, 1996).

Спочатку учасники конференції прагнули ретельно визначити економічну свободу та розробити точну міру для великого набору країн, який був максимально прозорим та об'єктивним. Вони не хотіли, щоб їхні суб'єктивні погляди впливали на рейтинг будь-якої країни, тому всі дані беруться з сторонніх джерел.

Україна в Економічній свободі у світі[ред. | ред. код]

У 2017 р. Україна посіла 135 місце у рейтингу.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Сайт рейтингу Економічна свобода у світі