Еласмозавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еласмозавр
Час існування: Крейдовий період
85—65 млн років тому
Реконструкція Еласмозавра великоплоскохвостого
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Архозавроподібні (Archosauromorpha)
Клас: Панчерепахи (Pantestudines)
Надряд: Завроптеригії (Sauropterygia)
Ряд: Плезіозаври (Plesiosauria)
Родина: Плезіозаврові (Plesiosauridae)
Рід: Еласмозавр (Elasmosaurus)
Elasmosaurus
Посилання
Вікісховище: Elasmosaurus
EOL: 4532468
Fossilworks: 36469

Еласмозавр (від лат. Elasmosaurus — «ящір з тонкими пластинами») — гігантський плезіозавр пізнього крейдяного періоду.

Мешкав на території нинішнього Канзасу (США), Росії і Японії 85—65 млн років тому. Досягав у довжину 15 метрів, вперше був описаний Копом в 1868 році. Свою назву отримав за плоскі кістки плечового і тазового поясу. Довга шия еласмозавра має більшу кількість шийних хребців, ніж будь-яка інша відома тварина: їх 72. Нижня частина плечового поясу і тазостегнові кістки розтягнуті в широкі, схожі на тарілки, структури, до яких кріпляться могутні м'язи, що керують ластами. Голова крихітна, в порівнянні з тілом, але вона забезпечена дуже широкою пащею, озброєною гострими, схожими на шпильки, зубами. Судячи зі вмісту шлунку, еласмозавр міг ловити найшвидкоплавніших риб того часу. Як і в інших плезіозавроїдів, довга шия еласмозавра була призначена для того, щоб він міг хапати моторних риб, не пересуваючи дуже швидко своє огрядне тіло.

Час від часу, еласмозаври наважувалися запливати на мілководдя. Тут вони занурювалися на дно і заковтували невеликі гладкі камінчики, які сприяли подрібненню їжі в шлунку і слугували баластом. У шлунку одного еласмозавра вчені виявили більше 250 таких камінців. Вивчення цих каменів показало, що протягом життя еласмозаври долали в океані тисячі кілометрів, збираючи гальку і голяки в різних частинах морського узбережжя. Певно, дитинчата еласмозаврів, як і іхтіозаврів, народжувалися в морі.

Класифікація[ред. | ред. код]

Рід включає такі види:

Література[ред. | ред. код]

  • Всесвітня енциклопедія динозаврів — Дугал Діксон — Москва, ексмо, 2009 — Стор. 178.
  • Динозаври: Ілюстрована енциклопедія — Тім Хейнз, Пол Чеймберз, переклад з англ. мови В. В. Свечнікова — Москва, Росмен, 2008. — Стор. 131.