Елеонор Спіс-Ферріс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елеонор Спіс-Ферріс

Народження 3 липня 1941(1941-07-03) (82 роки)
Лас-Веґас, Нью-Мексико, США
Країна  США
Навчання Університет Нью-Мексико
Діяльність художниця
Напрямок символізм
Сайт eleanorspiess-ferris.com

Елеонор Спіс-Ферріс (англ. Eleanor Spiess-Ferris; нар. 3 липня 1941) — американська художниця-символістка.

Її численні роботи показують сильний вплив іспанської та індіанської культур північного Нью-Мексико, де вона зросла.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 3 липня 1941 року у місті Лас-Вегасі, штат Нью-Мексико, де росла на невеликій батьківській фермі. Її батько — Волдо Спіс (Waldo Spiess), був адвокатом з німецьким та ірландським корінням, згодом став головою Апеляційного суду штату Нью-Мексико; мати — Харрієт (Harriette), походила від ранніх іспанських поселенців на території США.

Донька Еміл Ферріс

Елеонор здобула освітній ступінь бакалавра витончених мистецтв в Університеті Нью-Мексико, після чого відвідувала Чиказький художній інститут.

У 1962 році вийшла заміж за чиказького художника та дизайнера іграшок Майка Ферріса (англ. Mike Ferris, 1938—2000). У шлюбі народилося двоє дітей: донька Еміл Ферріс[en] (художниця, нар. 1962) та Майкл Ферріс-молодший (скульптор[1], нар. 1969)[2], який одружився з нью-йоркською художницею Розмарі Фіоре (Rosemarie Fiore) .[3] Елеонор та її чоловік недовгий час жили в Альбукерці, потім повернулися до Чикаго наприкінці 1960-х років .

Спіс-Ферріс — викладач живопису та малюнка на факультеті художнього центру The Art Center of Evanston, штат Іллінойс.[4]

Творчість[ред. | ред. код]

Елеонор Спіс-Ферріс протягом понад чотирьох десятиліть створила велику кількість представлених на виставках робіт олійними фарбами, гуашшю та олівцем Конте. У пізніший період вона займалася керамікою. Її роботи змішують міфологічні, духовні, психологічні, екологічні та феміністські теми у казкових контекстах. Художниця спирається у своїх роботах на спогади дитинства у високогірній частині штату Нью-Мексико.

Роботи художниці поєднують елементи сюрреалізму, символізму та експресіонізму та вказують на твори Ієроніма Босха, Поля Дельво та Джеймса Енсора — художників, які вплинули на її художній розвиток.

Спіс-Ферріс була удостоєна численних нагород, у тому числі грантів Artist-in-Residence grants на Anchor Graphics and Paper Press та Illinois Arts Council Fellowship Grant, а також премії Vielehr Award Художнього інституту Чикаго .

Елеонор Спіс-Ферріс була учасницею багатьох виставок, головними з яких були:

Література[ред. | ред. код]

  • Lauter, Estella (1984). Women as Mythmakers: Poetry and Visual Art by Twentieth-Century Women. Indiana University Press. ISBN 9780253115027.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Michael Ferris Jr.
  2. Michael Ferris Jr. Архів оригіналу за 10 серпня 2019. Процитовано 10 серпня 2019.
  3. A similar artistic muse propels the Ferris family
  4. ELEANOR SPIESS-FERRIS. Архів оригіналу за 10 серпня 2019. Процитовано 11 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]