Елла (король Сассексу)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Елла I)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елла
Ім'я Елли у хроніці
Народився невідомо
Помер бл. 514
Країна Королівство Сассекс
Національність сакси
Діяльність суверен
Знання мов англійська
Титул король Сассексу
Посада бретвальда
Термін 477—514 роки
Попередник засновано
Наступник Кісса I
Конфесія поганство
Мати Педока
Діти 3 сина

Елла (*Ælle, Aelle, Ella, д/н —466) — 1-й король Сассексу в 477514 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі впливового сакського роду. Елла був одним з вождів саксів. Дата його народження невідома. Близько 477 року сакси на чолі із Еллою прибули до Британії. Вважається, що він висадився близько Кіменсори, десь на південному узбережжі острова, точне місце розташування не встановлено. Невідомо, чи прибув Елла як найманець бриттів проти піктів, можливо, спочатку брав участь у бриттських міжусобицях. Можливо, також прибув слідом за іншими сакськими вождями.

У першому ж бою вони розбили місцевих жителів, змусивши вцілілих тікати до лісу. Після цього було утворено королівство Сассекс. Втім Еллі довелося докладати багатьох зусиль для утворення державних інституцій, беручи за приклад римські традиції та установи королівств бриттів. Для зміцнення свого становища оженився на доньці Гуртеірна, короля бритів, та онуці кентського короля Хенгіста.

У 485 році сакси на чолі із Еллою знову воювали з бриттами (з ким саме — невідомо) у Меркредсберна, а в 491 році напали на великий бриттський форт Андеріду (сучасне місто Певенсі) і перебили в ньому всіх жителів.

Подальша доля Елли в «Англосаксонській хроніці» не освітлена. Згідно з Бедою Преподобним, Елла став першим верховним загальним володарем усіх саксів на острові — бретвальда. На цій посаді він командував об'єднаними силами саксів, ютів та англів у битві при горі Бадон проти бриттів, у якій зазнав поразки. На думку дослідників, міг загинути в битві або дещо пізніше. Це вкрай негативно позначилося на долі королівства Ессекс. Його синові Кіссі довелося докласти багато зусиль для відновлення державності.

Родина[ред. | ред. код]

1. Дружина — ім'я невідоме

Діти:

  • Кісса, король у 514—567 роках
  • Кимен
  • Вленкінг

2. Дружина — Аліса, донька Гуртеірна, короля бритів

Діти:

  • Адель

Джерела[ред. | ред. код]

  • Richard Fletcher, Who's Who in Roman Britain and Anglo-Saxon England, Shepheard-Walwyn, 1989 (ISBN 0-85683-089-5).
  • Kirby, D.P. (1992). The Earliest English Kings. London: Routledge. ISBN 0-415-09086-5.